logo
kunst & design

Eerdere activiteiten bij Galerie van Slagmaat

Onderstaand een overzicht van activiteiten die plaatsvonden in de galerie of met galeriehoudster Mariëtte van Slagmaat.

Vrijdag 11 september 2020 – Galerie Van Slagmaat

Klassendag! 175 leerlingen uit groep 7 en 8 bezoeken monumenten in de buurt. De galerie -een gemeentelijk en industrieel monument- werkt al jaren met veel plezier mee aan deze activiteit van KUVO en OMD Woerden. Lokale geschiedenis maar dan leuk ;-)
Klassendag
Zaterdag 12 september 2020 – Galerie Van Slagmaat & Expositieruimte

Open Monumentendag: op 22 locaties in Woerden, Harmelen en Kamerik is dit jaar iets te beleven in een monument. Ook daar werk ik weer aan mee, deze keer met assistentie van mijn zus Charlotte.

Het thema is dit jaar ‘Leermo(nu)ment’ dus ik heb een leuke educatieve speurtocht in de buurt van de galerie gemaakt. Geschikt voor jong & oud, deelname gratis. Startpunt is in de galerie, waar je trouwens ook nog het één en ander over het gebouw kunt ontdekken.
Connie Fransen
Vr 28 sep tm ma 7 september 2020 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Lock down | Open up met divers werk van leden van Kunstkring Woerden. Jan Vermaat was één van de oprichters hiervan!

Omdat vanwege Covid-19 meerdere exposities van de Kunstkring niet doorgingen, organiseerden zij een digitale expositie. Maar liefst 38 leden stuurden foto’s van hun kunstwerken in, in verschillende disciplines, klik HIER om de digitale expo te bekijken.
24 van hen tonen dit werk nu in het echt. Oud werk dat is voltooid en nieuw werk dat ontstond tijdens de lock down. N.B. Maandag 7 september op afspraak te bezoeken; zie HOME, Boek een Bezoek.
Lock down</td>
  <td>Open up
Vr 3 juli tm za 29 augustus 2020 – Galerie Van Slagmaat

Schilderijen van Joke Rijneveen (1950; Academie voor Beeldende Vorming, Amersfoort).
Geschreven bij haar solo-expositie in 2018: “Joke is een gedreven kunstschilder met oog voor detail en een prachtig kleurpalet. Ze schildert verfijnd maar pakt voor de landschappen graag het paletmes, om er soms een schitterend detail aan toe te voegen.
Dat lijkt een tegenstelling met de onderwerpen die ze kiest: afgelegen en verlaten landschappen, soms met lege circustenten. De sfeer heeft iets mysterieus, is soms zelfs een tikje melancholisch. Toch is het werk innemend. Waarschijnlijk omdat het met veel tederheid geschilderd is.”

Klopt nog steeds als een bus!
Of, nou ja: geen circustenten maar wel foodtrucks. Dat zijn ook een soort van bussen. Dus. Bus.
Pfieuw!

detail
Zaterdag 4 juli 2020 15.30 - 17.00 uur

Feestelijke opening van de expositie van Joke Rijneveen, m.m.v. dichter Marja Hanko en charmante assistentie van Coronyfeeën Rianne en Anke.

Het aantal gasten was beperkt maar och, wát een leuk gezelschap! Het bleek de eerste coronaproof expositieopening in de wijde omgeving te zijn.
Foto vervangen door die van Morvenna Goudkade

V.l.n.r. Marja Hanko, Joke Rijneveen, Ivo de Wijs en Mariëtte van Slagmaat
Za 1 tm za 26 augustus – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Foto-expositie van JC Foto (Jan Cor van Manen) en Z en W Fotografie (Marjan Versluijs) uit Vianen.
Na 5 jaar zijn ze terug in Woerden met een mix van landschap, natuur, industrieel, waarbij het experiment niet geschuwd wordt. Elke vrij- en zaterdag zijn ze van 10-17 uur zelf aanwezig om je te ontmoeten.
Je kunt ook een afspraak maken voor een ander moment. Klik HIER en maak een keuze uit de beschikbare dagen en tijdstippen (ca 1 week vooruit; tot 4 uur van te voren te boeken) of bel Mariëtte op tel. 06 4872 9544.
VERLENGD vr 3 tm vr 30 juli 2020 - Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat
Vr 28 februari tm za zaterdag 27 juni 2020. – Galerie Van Slagmaat

Expositie schilderijen van Anneke Peereboom.
De galerie heeft he-le-maal geen last van de grauwe luchten met regen en ook niet van de stormen. Het kleurrijke werk van Anneke verlicht de hele tent! Kom er ook van genieten!

Update: Inmiddels schijnt de zon weer -ok: af en toe valt er een flinke plens regen- maar toch hebben de schilderijen van Anneke je nodig. Want wat ben je waard als niemand je ziet?
Kom coronaproof haar werk bekijken; misschien val je er wel voor. Haar eeuwige optimisme straalt van het doek.
Al maakt je hart daardoor maar één piepklein sprongetje, dan is je dag toch een beetje mooier!
Vr 6 tm za 14 maart 2020 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

‘Models Incorporated’, de eerste solo-expositie van de Woerdense Astrid Custers. Wie met deze titel glitter en glamour verwacht komt bekocht uit. Al jaren is Astrid geïntrigeerd door de typische houdingen van modellen in reclamefolders of tijdschriften. Afgelopen maanden ging ze op zoek naar (haar) verhalen achter die modellen. Ze zijn aanwezig in haar werk, maar toch ook niet.
Zondag 8 maart 2020 – 14.00 uur Theater het Klooster € 5 p.p.

VROUWEN VAN WOERDEN – Editie 5. Waargebeurde levensverhalen van vrouwen die wonen in Woerden, afgewisseld met live muziek. Vrijwilligersinitiatief, georganiseerd door Mieneke van Varik en Mariëtte van Slagmaat.

VROUWEN VAN WOERDEN biedt vrouwen afkomstig uit alle windstreken die nu in Woerden wonen letterlijk een podium om hun levensverhaal te laten vertellen. Echte verhalen van vrouwen die bij jou in de buurt wonen. Het concept staat als een huis: Acht verhalen van acht duo’s. Eén van hen vertelt het verhaal van de ander. Tussendoor live muziek en na afloop gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van (gratis) lekkere hapjes uit verschillende werelddelen.

VROUWEN VAN WOERDEN zijn jong en oud, staan op verschillende treden van de maatschappelijke ladder, wonen om verschillende redenen in Woerden. Hun verhalen geven een beeld van de sociale, culturele en economische geschiedenis van de afgelopen 90 jaar. Het zijn verhalen van krachtige vrouwen, die raakvlakken met elkaar en met de toehoorders hebben.

VROUWEN VAN WOERDEN staat voor eenheid, met de wetenschap dat er diversiteit is en mag zijn. Samen maken ze Woerden tot de stad die het is.
Zaterdag 7 maart 2020 15.30 uur – Galerie Van Slagmaat

Feestelijke opening expositie Anneke Peereboom. Kom gerust een kijkje nemen, dat vinden we hartstikke leuk!

Je kunt de expositie bekijken, brandende vragen aan Anneke stellen (of niet), je eigen verhaal verzinnen bij een schilderij van Anneke, luisteren naar de speech over het werk van Anneke, glaasje drinken, hapje eten, en dat allemaal voor nop!
Vr 27 december 2019 tot en met zaterdag 4 januari 2020 GESLOTEN.
Vrijdag 10 januari 2020 is de galerie weer open!

Klik om te vergroten
Do 7 november 2019 tm za 11 januari 2020

Voor de derde keer exposeert kunstschilder Nicoline Heemskerk (1967 Sassenheim; Wackers Academie), deze keer voornamelijk met heerlijke schilderijen van vrouwen & drank!
De feestelijke opening van de exposite was zaterdag 9 november 2019 om 15.30 uur.
Kijk hier voor de leuke foto’s die Hans Pieters maakte!
Wo 11 december 19.00-22.00 uur - DECEMBER DARLINGS Koopavond gericht op vrouwen in samenwerking met overbuur Uit je Kunst.

Bezoek de derde editie van deze bijzondere, gezellige avond op Leidsestraatweg 35 en 36 in Woerden. We hebben de volgende gasten met verstand van zaken voor je uitgenodigd:
  • Lievelingsgoudsmid van de galerie Roos Arends brengt extra items mee en je kunt een afspraak maken voor een adviesgesprek
  • Corien van Vliet van Dutch Creek Bags brengt nóg meer mooie, handgemaakte lederen tassen mee, misschien zelf de prijswinnende tas in de wedstrijd van Hester van Eeghen!
  • Linda Koers laat haar mooie, zachte beeldhouwwerk zien
  • Janny en Wil Molenaar van Natuurlijk Anders laten unieke sieraden van verrassende natuurlijke materialen zien, gemaakt door twee schoonzussen
  • Smaak van Puglia brengt wijn en delicatessen mee uit de hak van Italië om te proeven en te kopen
  • Weesjes houden sieradenspreekuur: up cycle je oude en incomplete sieraadjes
  • Beeldmaker/fotograaf Margo de Wijk van Portretkunst portretteert je ter plekke ‘voor niet te duur’
  • Ter verhoging van de feestvreugde serveren Silvia van Uit je Kunst – Concept Store en ik een gratis hapje en drankje!

Kom woensdagavond heerlijk shoppen bij dit aantrekkelijk gezelschap!

Tot dan,

Silvia & Mariëtte

 
Klik op de poster om deze groter te maken
Zondag 1 december 2019 13.30-16.30 uur

Kunstschilder Nicoline Heemskerk verzorgt een workshop Hip Boeket Schilderen in de galerie. Ze brengt verse bloemen mee uit de Bollenstreek, die je in acryl gaat schilderen op een doek van 40 x 40 cm. Prijs € 45 p.p. inclusief materiaal, koffie, thee en lekkers. Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 november 2019 in de galerie of via workshop@galerievanslagmaat.nl o.v.v. datum en aantal personen.

P.S. Hiernaast het resultaat van de workshop! (klik om te vergroten)
vr 15 november tm za 7 december 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Groene Hartenwens 2
Expositie van moderne Russische kunst rond dit thema, georganiseerd door Russian Art Guide. 90 schilderijen, van klassiek tot modern. Zie ook www.russianart.guide
Wo 9 oktober tm za 9 november 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

True colors are beautiful

Expositie met hedendaagse kunst ter gelegenheid van de tweede Regenboogweek in Woerden.

Deze expositie geeft een beeld van LHBTI door de ogen van LHBTI en hetero kunstenaars. Het wordt een expositie met boeiende, prikkelende en herkenbare elementen. Een expositie met hoogwaardige en gevarieerde kunst, die voor het grootste deel ‘gewoon’ uit Woerden komt. Gewoon, bij ons om de hoek. Niets bijzonders.

Zou je denken?

LHBTI is niet voor iedereen gewoon.

Als dat het geval was dan hoefde Coming Out Woerden geen Regenboogweek te initiëren, om LHBTI meer zichtbaar en bespreekbaar maken. Als dat geval was, dan hoefde ik geen tweede laag aan te brengen in deze expositie: In de expositieruimte staan twee panelen waarop LHBTI-ers een hartverwarmende ervaring en een hartverscheurende ervaring kunnen delen.

Mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland, Cultuur Platform Woerden en de Gemeente Woerden. Klik hier voor het programma van de Regenboogweek in Woerden.

Klik om te vergroten
Donderdag 7 november aanvang 20.00 uur, deur open 19.30 uur

Cultuurcafé van Cultuur Platform Woerden in de galerie, voor cultuurmakers en cultuurgenieters. Gepresenteerd door uw geliefde galeriehoudster. Gevarieerd programma van een uur over culturele activiteiten in Woerden, kijk voor het programma hier. Daarna is er gelegenheid tot napraten en netwerken.
Za 2 november 2019 15.30 uur

‘De kunstenaar vertelt’ met Henrique van Putten en Pepijn van den Nieuwendijk. Gratis entree en thee met een koekje maar graag vooraf aanmelden in de galerie of via info@galerievanslagmaat.nl

Foto: Grietine van Putten
Za 26 oktober 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Midisage om 15.30 uur met alle kunstenaars die meewerken aan de expositie True colors are beautiful. Wees welkom!
Wo 9 oktober 2019 – Expositieruimte van & Galerie Van Slagmaat

Lezing/performance door kunstenaar/acteur/theatermaker Fred Rosenhart.
Fred laat vanuit historisch perspectief zijn licht schijnen over de expositie ‘True colors are beautiful’. Hij is ervaringsdeskundige en zet zich in de regio Kennemerland in voor de acceptatie van LHBTI.

Aanvang 20.00 uur, duur circa 2 uur incl. pauze. Galerie open 19.30 uur.
Een kaartje kost €5 en is vooraf te koop in de galerie of te bestellen via lezing@galerievanslagmaat.nl.

LET OP: vanwege het beperkt aantal plaatsen max. 2 kaartjes per persoon!

Het was een geweldig leuke avond!
Vr 27 september 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Overzichtstentoonstelling waarin de 56 deelnemers aan Atelierroute Groot Woerden 2019 ieder één werk exposeren.

Za 5 en zo 6 oktober – o.a. Expositieruimte en Galerie Van Slagmaat
Open van 10-17 uur vanwege Atelierroute Groot Woerden, de overige 33 locaties zijn open van 10-18 uur.

Boekjes met info over en adressen van deelnemers zijn nu al verkrijgbaar à € 2
Vr 20 september tm zaterdag 2 november 2019 – Galerie Van Slagmaat

Henrique van Putten (1977 Nijkerkerveen; Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens) maakt al 20 jaar wonderlijke dieren en fantasiecreaties van textiel en andere materialen. Ontdek in deze solo de oogst van de laatste twee jaar.
Vr 6 tm za 21 september 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Organic Shapes
Houten beelden van Lex Polman. Deze bijzondere beelden worden gemaakt uit laagjes hout en multiplex die hij zelf verlijmd. Dat alleen al is vakwerk vanwege alle kronkels die in zijn ontwerpen zitten. Vervolgens worden de vormen zorgvuldig afgewerkt waardoor ze boterzacht aaibaar zijn. Want je mag kijken en voelen aan Lex’ werk!
Zie ook www.lphout.nl
Za 14 september 2019 – o.a. Galerie Van Slagmaat

Open Monumentendag

Maar liefst 30 locaties in de gemeente Woerden zijn geopend en gratis te bezoeken, waaronder de galerie. Klik hier voor het complete programma.

Het thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’, dat past heel goed bij de galerie!
Je kunt een mini-expositie zien met historische items uit Wasserij Johanna, er draait permanent een slideshow met foto’s over de geschiedenis van het pand én foto’s van plezierige bijeenkomsten die ik er organiseerde.
Zowel de galerie als Expositieruimte zijn te bezoeken. Ik vertel je er graag over!

Om 14.30, 15.30 en 16.30 uur gratis concertjes in de galerie: bariton Ben Pernot zingt aria’s van o.a. Mozart en Verdi met pianist Paul de Boer. Mogelijk gemaakt door Van Vliet Muziek, Cultuur Platform Woerden en gemeente Woerden.
Vr 9 augustus tm za 14 september 2019 - Galerie Van Slagmaat

Foto-expositie Into the Woods van Mariëlle de Valk-Langeslag
Eerste solo van deze oud-Woerdense die tegenwoordig in Gorinchem woont.

Za 17 augustus 15.30 uur officiële opening
Dat is bij Van Slagmaat geen plechtige bedoening! Je kunt op je gemak de kunst bekijken en de kunstenaar ontmoeten. We heffen het glas op de mooie foto’s van Mariëlle en zij vertelt over haar werk. Je bent van harte welkom!
Vr 13 september 2019 – Galerie Van Slagmaat

Open Monumenten Klassendag
132 leerlingen uit groep 7 en 8 bezoeken de galerie, gevestigd in een gemeentelijk en industrieel monument. Al vele jaren gids ik hen door de geschiedenis van het pand waarin Wasserij Johanna gevestigd was. Ik haak met mijn verhaal in op het jaarthema, laat foto’s zien en richt een mini-expositie in. Het is harstikke leuk!
Zo 8 september 2019 – Westdampark

Kunstpark 13-17 uur
O.a. Kramenmarkt - Kijkdozen XL - Mobiele verhalenverteller –Schrijversmarkt – ‘Polderdepressie’ in het Museumlaantje door Theo van Meerendonk – Theater - Cultuurbiechten - & met mij: 15.30-16.30 uur Cultuurcafé op de Zeepkist
Akoestival 12-19 uur
Aan de andere kant van het bruggetje geweldige live acts op het podium van 12-19 uur en in een bootje van 13.30-16.45 uur
Vr 23 tm za 31 augustus 2019 – Expositieruimte van Galerie Van Slagmaat

Groene Hartenwens
Expositie van moderne Russische kunst rond dit thema, georganiseerd door Russian Art Guide. 80 schilderijen, van klassiek tot modern. Zie ook www.russianart.guide