logo
kunst & design

Schilderijen bij Galerie van Slagmaat

Conny Kruithof tekent en schildert -zowel in olieverf als aquarel- voornamelijk mensen. Ze kan geboeid worden door een afbeelding in de krant of door oude foto’s, waarvan ze personages natekent. Ook houdt ze van katholieke kerken waar ze tekeningen maakt van de heiligen.

De tekeningen vormen de basis voor een kunstwerk. Als vanzelf vinden de geschetste mensfiguren een plekje in een groep en dan ontvouwt zich een thema. Soms gaat het over de relaties tussen groepen mensen, in andere werken komt meer naar voren hoe een individu zich verhoudt tot de groep.

De expositie laat verschillende kunstwerken zien, onder andere van groepen mensen, een serie portretten gebaseerd op religieuze beelden (de serie ‘Heiligen’), twee borduurwerken (van mensen, uiteraard) maar ook een foto en het olieverfschilderij dat daaruit voort kwam. Ook aan de presentatie is aandacht besteed, zo zijn een aantal kunstwerken op papier losjes opgehangen in afgesloten bakken achter glas.

In de galerie is in een vitrinekast de muze van Conny te zien: een klein popje in klederdracht. Ze figureert met haar zwierige rokje in vele kunstwerken.

Conny Kruithof

Z.T. olieverf en was op papier en textiel 21 x 30 cm

Conny Kruithof

Heiligen, olieverf en was op papier, 20 x 18 cm p.st.

Conny Kruithof

Z.T., olieverf op was, 48 x 30 cm

De mathematische papierreliëfs van Jan Willem van Swigchem (1956 Den Haag; autodidact) zijn handgesneden en gevouwen uit papier. Zijn ontwerpen zijn zeer doordacht opgebouwd uit meerdere lagen en deskundig verdiept ingelijst met een passe-partout. Ondanks het hoge technische gehalte van deze kunstwerken, hebben ze een verbluffend luchtig effect.

Door het gebruik van verschillende kleuren papier en door verschillende stramienen over elkaar heen te leggen ontstaat een speels kunstwerk dat vanaf elke invalshoek -links, voor, rechts- een ander beeld laat zien. Ook zijn in de expositie enkele sjablonen te zien, handgesneden ritmische patronen die ook verdiept zijn ingelijst.

Jan Willem van Swigchem is een zeer veelzijdig kunstenaar die zich niet tot één kunstrichting beperkt. Naast het ontwerpen van patronen (als bedrukking van stof of andere materialen) en fotografie, is hij een gepassioneerd docent djembé!

Vrijdag 8 april was Jan-Willem te gast in de galerie om te vertellen over zijn werk

Jan Willem van Swigchem en Mariëtte van Slagmaat Jan Willem van Swigchem en Mariëtte van Slagmaat

Jan Willem van Swigchem Hanke Wiegand

Debby van Zon (1965; Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten) exposeerde begin 2020 met haar levendige stillevens in de galerie: stillevens met modern serviesgoed en een parmantig rondstappende vogel! De handbeschilderde stammetjes met vogels zijn nog steeds verkrijgbaar in de galerie.

Boomstammetjes