kunst & design

Bram van Baalen
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 14 september tot en met zaterdag 10 november 2012 was in de galerie werk te zien van kunstschilder Bram van Baalen (1954) uit Spijkenisse. Grotendeels autodidact, meer dan twintig jaar schilderend, zijn leven lang een kijker.

Het landschap speelt een grote rol in het werk van Bram van Baalen. In de serie Driving My Car krijgen we vanuit een rijdende auto een doorkijkje naar de horizon. Nog vele kilometers asfalt te gaan, langgerekte vangrails en oneindige rijen lantaarns.

Het heeft iets geborgens, daar in die auto. Alsof de voorruit een extra kader vormt om het werk. Het is herkenbaar. De zomerregen, de zon tussen de wolken. De lage avondzon op de peiler van het viaduct. Het ritme van de stalen vakwerkconstructie van de Spijkenisserbrug in het avondlicht.

In de serie Weerspiegelingen toont het werk River Diamond het stedelijke landschap aan de Oude Maas, bij het vallen van de avond. Er heerst een prettige bedrijvigheid, dat zie je zo. Het bruist, daar in Spijkenisse!

In de overige werken uit deze serie staat reflectie van het landschap in het water centraal, en is nauwelijks bebouwing aanwezig. De mooiste plekjes zijn vastgelegd. Of misschien zijn de mooiste plekjes nog mooier geworden in het hoofd en door de kwast van Bram.

Bram van Baalen schildert in acryl, het liefst op grote doeken zodat hij ook fysiek voelt dat hij bezig is. Zijn voorstellingen zijn in totaliteit realistisch maar niet tot in detail uitgewerkt. Ze zijn losjes geschilderd en bevatten non-figuratieve delen. Het is een stijl die hem goed past en waarmee hij al vele jaren succes oogst.

Bram over zijn werk: "De magie van een schilderij bestaat onder andere uit het gegeven dat een schilderij een huid, een textuur heeft. Een schilderij is vergeleken met een foto driedimensionaal. Hoewel ik vooraf me een zekere voorstelling van een bepaald schilderij probeer te maken, wordt het resultaat meestal anders dan ik had gedacht. Als je goed kijkt zie je dat je tijdens het schilderen allemaal cadeautjes krijgt van verf en doek. Ik ben altijd benieuwd hoe een schilderij afloopt. Het gaat erom tijdens het schilderen die plekken op het doek die af zijn op te merken en met rust te laten; het doek als geheel groeit om die plekken heen. “

Bram van Baalen
A15 (acryl op doek, 90x100cm)

Bram van Baalen
De Slotgracht van Huize Doorn (acryl op doek, 100x100cm)

Bram van Baalen
Ockenburgh, de Brug naar het Verboden Bos (acryl op doek, 120x150cm)

Bram van Baalen
Rainy Day Love Song (acryl op doek, 100x100cm)

Bram van Baalen
River Diamond (acryl op doek, 120x150cm)