logo
kunst & design

Objecten bij Galerie van Slagmaat

Beeldend kunstenares Henrique van Putten (1977 Nijkerkerveen) uit Gouda studeerde bijna 20 jaar geleden af in de richting Beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. Ze had ontdekt dat textiel het beste bij haar manier van werken paste. Patronen van knuffels die Henriques oma maakte gaven haar een zetje in de richting van dieren, al zijn die van Henrique onknuffelbaar.

Tot een jaar of twee terug maakte ze uitsluitend dieren die in Nederland voorkwamen en dan ook nog eens op ware grootte. Na een sabatical besloot ze die zelfopgelegde beperking los te laten en dat levert boeiend werk op. Nog net zo goed ‘doorgewerkt’ als voorheen, maar losser. In deze solo-expositie is haar werk van de afgelopen twee jaar te zien, even wonderlijk als vertederend. Soms zelfs een tikje tragisch: het leven is tenslotte niet één groot feest.

Na de solo van Henrique in het najaar van 2019, is een deel van haar werk opgenomen in de vaste collectie van de galerie. Hieronder een paar voorbeelden.

Red One

‘Red One’- porselein, wol en glas (13 x 14 x 20 cm)

We are

'We are' – wol, keramiek, glas (35 x 11 x 18 cm)

Mo Cornelisse (1965 Enschede; Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken SBB) is een onorthodox keramiste. Ze zoekt de grenzen op van het materiaal en maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om tot vernieuwende producten te komen. Ze maakt porseleinen portretten volgens een uniek proces, met een 3D-print als basis. In de galerie zijn ook Melting vases ‘Black Stripe’ met wit- of geelgouden rand te zien. Hiervoor werd ze geïnspireerd door de smeltende poolkappen.

Mo Cornelisse Mo Cornelisse

Mo Cornelisse

Babette Degraeve (Brugge, België 1965; Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) exposeerde twee keer solo in de galerie. Een selectie van haar kleinere werk is permanent verkrijgbaar in de galerie. Babette maakt puur werk. Het raakt. Het is prachtig en zorgvuldig uitgevoerd.

Andere kunstenaars zullen niet snel een dood ratje in brons uitvoeren. Babette wel. Zij gebruikt brons om de ‘Schoonheid van de overgave’ zichtbaar te maken. Het is wonderlijk: alle negatieve associaties vallen weg. Het glanzende, onvergankelijk brons maakt het diertje toegankelijk, vertederend en zelfs tactiel.

Babettes serie ‘Kleine jongetjes van binnen’ heeft een zekere lichtheid. Ze weet in een sculptuur een herinnering te vangen die voor velen herkenbaar is, zonder sentimenteel te worden..

Babette Degraeve Babette Degraeve

Pup, brons, opl 7, ca 12 x 10 x 8 cm & Lappenpopje, brons, unica, ca 25 x 15 x 8 cm

De producten van keramiste Ingrid Wens (1975; Fontys Hogeschool Tilburg) zijn stoer en frêle ineen. Ze draaide kommetjes voor een wijntje, koffie of een knabbeltje. Ze vormt sierborden uit plakken klei in een mal. Haar keramiek werkt ze af met terra sigillata en een glanzend wit glazuur dat zijn eigen weg zoekt. Soms versiert ze haar werk volgens een zelf ontwikkeld proces met een lithografische afdruk van een bloemendessin. Maar niet te braaf.

Ingrid Wens Ingrid Wens

Ingrid Wens