logo
kunst & design

Objecten bij Galerie van Slagmaat

De objecten van Leen Loef (1950 Waddinxveen; Academie voor Beeldende Kunst Rotterdam) zorgen voor de vierde keer voor een opgewonden siddering in Woerden!

Leens werk is met geen pen te beschrijven, maar ik doe een poging. Stel je een imaginaire wereld voor, met pasteltinten en een vleugje zwart en wit. Verfijnde constructies, vloeiende lijnen. Kwasten zijn haren. Kralen voor de sier. Figuren die aaibaar zijn, soms een tikje vicious, staan op een voetstuk. Gepolijst perspex. Je vraagt je af… wat dit is, hoe iemand zoiets kan verzinnen. En verdraaid: zie ik daar nu het witte paard van de Rode Ruiter?

De geëxposeerde werken zijn gemaakt van balsahout, geschilderd met acrylverf (laagje voor laagje voor laagje) en gedecoreerd met andere materialen, altijd in perspex cover, soms om neer te zetten maar vaker om aan de muur te hangen. Zeer zorgvuldig afgewerkt en gepresenteerd.

Te zien vanaf vrijdag 2 september tm zaterdag 29 oktober 2022.

The dance of an angular warrior - Leen Loef

The dance of an angular warrior – Leen Loef, wandobject, 49 x 47 x 9 cm met perspex cover

The dance of an angular horse – Leen Loef

The dance of an angular horse (detail) -– Leen Loef, wandobject, 49 x 47 x 9 cm met perspex cover

Imre van Buuren (1969; Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) maakt al jaren prachtige boeken in doos (zie hier. Haar nieuwste passie is 3D papierkunst voor aan de muur. Denk aan koraal-bloem-achtige vormen die in een zelf gekozen formatie opgehangen kunnen worden. Ze zoekt naar structuur en herhaling in vorm -zoals ook in haar boeken- maar het wordt nooit saai of identiek. Papier blijft papier, Imre vindt dat je dat moet blijven zien. Het mag een tikje rauw en is soms wat onafgewerkt met een rafelrandje. Te koop in sets die je naar eigen goeddunken aan de muur kunt hangen.

Zaterdag 26 maart was Imre te gast in de galerie om te vertellen over haar werk!

Imre van Buuren en Mariëtte van Slagmaat

Imre van Buuren Imre van Buuren

Colored rosettes Wall art- Imre van Buuren en Lezende vrouw -Hanke Wiegand & Detail van Colored rosettes

Willeke Dokter (1961 Amsterdam; SBB Gouda) laat zich inspireren door de natuur. Ze maakt bomen en (aan de muur hangende) landschapjes in keramiek. Haar onorthodoxe definities daarvan en de gave glazuren volgens eigen recept leveren waanzinnig mooie kunstwerkjes op. Denk bij ‘boom’ aan de essentie: een stam, takken en soms knoppen. Denk bij ‘landschapje’ aan een kluitje bloembollen, schelpen of eh, wortels, waarop een piep, écht piepklein huisje met een rood dakje en een schoorsteentje staat. Te koop vanaf € 25.

Pinnen Schaal (ovaal) – Willeke Dokter Hangend landschapje – Willeke Dokter

Pinnen Schaal (ovaal) – Willeke Dokter & Hangend landschapje – Willeke Dokter

Napjesboom – Willeke Dokter Plataan – Willeke Dokter

Napjesboom – Willeke Dokter & Plataan – Willeke Dokter

Hanke Wiegand (1971 Bussum; St. Joost Breda, KABK Den Haag) is een beeldend kunstenaar wiens werk meandert tussen vrolijke onbezorgdheid en bespiegelde dromerigheid.

Haar lezende meisjes (met een boek van papier!) doen bijna nostalgisch aan. Lezende vrouwen zitten dwars in een grote oorfauteuil en worden opgeslokt door hun boek. Ze zijn vast lid van een hele leuke leesclub ;-)

Hanke Wiegand en Mariëtte van Slagmaat

9 april was Hanke te gast in de galerie. Ze bezocht haar Singelkunst-werk ‘Vrijmens’ in het Westdampark. Marga Miltenburg kocht een lezende vrouw!

Hanke Wiegand

Lezende vrouw – Hanke Wiegand

Frida Badoux heeft een (internationale) carrière achter de rug in de mode en interieur accessoires, onder andere als designer. Sinds 2014 maakt ze de vrolijke en toegankelijke ‘Objets Trouvés’, borstbeeldjes met beeldige porseleinen poppenkopjes, samengesteld uit allerlei gevonden materialen.

frida frida

Girl With Bow & Unox Girl - Frida Badoux

Babette Degraeve (Brugge, België 1965; Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) exposeerde twee keer solo in de galerie. Een selectie van haar kleinere werk is permanent verkrijgbaar in de galerie. Babette maakt puur werk. Het raakt. Het is prachtig en zorgvuldig uitgevoerd.

Andere kunstenaars zullen niet snel een dood ratje in brons uitvoeren. Babette wel. Zij gebruikt brons om de ‘Schoonheid van de overgave’ zichtbaar te maken. Het is wonderlijk: alle negatieve associaties vallen weg. Het glanzende, onvergankelijk brons maakt het diertje toegankelijk, vertederend en zelfs tactiel.

Babette Degraeve Babette Degraeve

Pup, brons, opl 7, ca 12 x 10 x 8 cm & Lappenpopje, brons, unica, ca 25 x 15 x 8 cm

Wood by Margriet is een samenwerking tussen Wood Sensation en Margriet Foolen van Studio Divers. De eerste snijdt met een laser bloemen, riet en varens uit 4 mm dik hout met eiken fineer, naar een ontwerp van Margriet. 55 tot ca 80 cm hoog.

Margriet exposeerde al in 2008 met haar ontwerpen in de galerie. Ze heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een geliefd product designer. Haar ontwerpen zijn altijd functioneel, vaak circulair en zonder toeters en bellen maar met aandacht voor detail.

Ghajar Ghajar

Dahlia en Monstera model A

Mo Cornelisse (1965 Enschede; Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken SBB) is een onorthodox keramiste. Ze zoekt de grenzen op van het materiaal en maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om tot vernieuwende producten te komen. Ze maakt porseleinen portretten volgens een uniek proces, met een 3D-print als basis. In de galerie zijn ook Melting vases ‘Black Stripe’ met wit- of geelgouden rand te zien. Hiervoor werd ze geïnspireerd door de smeltende poolkappen.

Mo Cornelisse Mo Cornelisse

Mo Cornelisse