kunst & design

Co van Assema
bij Galerie van Slagmaat

Co van Assema (Zaandam 1955, Gerrit Rietveld Academie) is een veelzijdig schilder en dat was van 27 april 2012 t/m 16 juni 2012 weer in Woerden te zien.

In 2010 exposeerde Co bij Galerie Van Slagmaat werk dat voornamelijk ge´┐Żnspireerd was op het waterleven. Schelpen, plakton, waterplanten en andere organische vormen speelden de hoofdrol. Het leverde prachtige, bijna abstracte schilderijen op.

Anno 2012 toonde Co zijn andere liefdes op het doek: Vrouwen en Koetjes! Schoonheid en kwetsbaarheid, geschilderd met dezelfde passie en verwondering als altijd. Elk schilderij onmiddellijk te herkennen als ‘een Van Assema’.

Het werken naar waarneming is een vast onderdeel van Co’s werkwijze als kunstenaar. In periodes levert dat realistische werken op. In dit geval schitterende schilderijen van ‘De Modellen’, zoals Co de vrouwen en koetjes met een glimlach noemt. Het plezier en vakmanschap stralen van de doeken af!

Het is niet voor het eerst dat Co geboeid is door koeien; zo schilderde hij ze rond 2007 in het landschap. Vorig najaar en afgelopen winter is Co in het weiland en de stal neergestreken en dat leverde een serie fraaie koeien op. De koeien en kalfjes komen prachtig tot hun recht in de kleurvlakken, die zo kenmerkend zijn voor Co’s werk.

De modelstudies en de betoverende schilderijen die daaruit voortkomen, laten ons meekijken en meevoelen met Co. Over zijn abstractere werk zei Co ooit 'De wereld die ik voortover is niet alleen een wereld van 'n droom of een droom die we ons denken te herinneren. Het is ook de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid die ik probeer te laten zien.' Precies zo is het met de Vrouwen …..

Co van Assema werkt na het afronden van zijn studie (illustratie, vrije grafiek en schilderen aan Gerrit Rietveld Academie) sinds 1983 als zelfstandig kunstenaar en exposeert zeer regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn werk is te vinden bij diverse musea, galeries en kunstuitlenen. Co maakt opdrachten voor bedrijven, gemeenten, provincies en particulieren. In 2005 verscheen een tweeluik (schetsboek en monografie) over Co’s werk, ook verkrijgbaar in een luxe houten kistje gedecoreerd door Co. Verder is Co actief als bestuurslid en adviseur bij kunstinstellingen in Noord-Holland.

Co van Assema
Het Haar (110 x 110 cm)

Co van Assema
Hoofden (38 x 38 cm)

Co van Assema
De wei in (40 x 50 cm)

Co van Assema
Koeienkonten (110 x 110 cm)

Co van Assema
Vrouw in geel (80 x 80 cm)