kunst & design

Debby van Zon
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 23 januari tot en met zaterdag 7 maart 2015 exposeerde Debby Frigge-van Zon (1965; Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten) met hedendaagse realistische stillevens en buitenschilderijen op staalplaat.

Debby is verliefd op schilderen. Ze vertaalt zaken die haar raken of interesseren naar het doek, van muziek tot thema’s uit de geschiedenis. De ene keer komt dat terug als een subtiel detail, een andere keer vertelt het schilderij een heel verhaal.

Het maken van realistische stillevens is een arbeidsintensieve bezigheid en een precies werkje, iets dat goed past bij de gedreven Debby. Ze creëert vakkundig en met zorg perfect gezichtsbedrog. In de meeste stillevens geeft Debby –grinnikend?- een draai aan een object, waardoor het werk sprankelt. Zo schilderde ze een ei van koeievacht, een theepot met armen en tastbare structuren. Met name in dat laatste geval is met moeite te zien waar de illusie overgaat in werkelijkheid.

De buitenschilderijen op staalplaat laten zien dat Debby zich niet laat beperken door materiaal of formaat. Deze werken hebben een weerbestendige graffiti coating en zijn zeer duurzaam. Eyecatcher is een gigantische uitgezaagde mus van 2 meter hoog, aan de muur. Naast de werken voor aan de muur of schutting, zijn er kleinere werken om in de aarde te steken.

Debby is al ruim 20 jaar actief als kunstschilder en kunstdocent. Naast haar vrije werk maakt ze portretten in opdracht en ontwerpt ze voor de openbare ruimte, onder andere voor Prorail. Debby exposeert in binnen- en buitenland en haar werk is opgenomen in particuliere en zakelijke collecties.


Debby van Zon
Debby van Zon - Silence in turquoise 2 (acryl op linnen, 40x50cm)


Debby van Zon
Debby van Zon - Silence in brown (acryl op linnen, 60x70cm)


Debby van Zon
Debby van Zon - Nieuwste werk!