logo
kunst & design

Vanaf vrijdag 4 september tot en met zaterdag 31 oktober 2020 exposeert de bekende Woerdense kunstenaar Jan Vermaat (1939 Naaldwijk; Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht). Jan geniet internationale bekendheid vanwege zijn bronzen sculpturen. Hij was daarmee in 2014 te gast in de galerie.

Onbereikbaar

‘Onbereikbaar’- Jan Vermaat (60 x 40 cm, olieverf op doek) VERKOCHT

Nu is Jan terug met schilderijen, die onmiskenbaar van zijn hand zijn. Op een enkele uitzondering na schilderde hij vrouwen, hun vormen teruggebracht tot gestileerde lijnen die vloeiend of hoekig verbonden zijn. Bijna kubistisch, geschilderd in tinten die doen denken aan de groene of bruine patina van brons. Zijn portretten en naakten hebben juist een hoog impressionistisch gehalte en zijn verrukkelijk vlot geschilderd.

De expositie is zaterdag 5 september feestelijk geopend door Ton Planken, een goede vriend van Jan, met hulp van Fien Kazius. Ton hield een meesterlijke speech met plotwendingen, waarbij hij steeds eigenschappen van Jan doorspeelde aan Fien, die ze ter plekke in een kunstwerk voor haar opa verwerkte. Met het overhandigen van haar kunstwerk aan Jan werd de expositie officieel geopend. Het was een geslaagde en vrolijke middag met fijne gasten!

Klik hier voor een foto-impressie.

De opening van Jan Vermaat

V.l.n.r. Ton Planken, Kitty Dekker, Jan Vermaat, Esther Vermaat en Maarten Vermaat

Wat heerlijk dat Jan Vermaat (1939; Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht) weer op het honk in Woerden is. Na 16 jaar Friesland is Jan terug in de stad waar hij als baby’tje van 3 maanden met zijn familie kwam wonen. Beeldhouwen is er niet meer bij omdat het te stoffig is, maar Jan kan zijn scheppingsdrang nog steeds niet onderdrukken dus heeft hij zich weer toegelegd op schilderen.

Het lijkt een kwestie van geluk als je verschillende technieken -modelleren, beeldhouwen, tekenen, schilderen- goed beheerst, maar in werkelijkheid is het uren maken, gewoon keihard werken. Het is wél een geluk als je werk zelfs internationaal gewaardeerd wordt en goed verkocht wordt, zoals in het geval van Jan.

Jan blijft ook op doek trouw aan zijn inspiratiebronnen: sierlijke vrouwen, het gedrag van de mens, Bijbelse en mythologische verhalen en de natuur. In deze expositie zijn ruim 30 schilderijen te zien uit de periode 2018-2020. Van de meest recente is de verf nauwelijks droog!

De schilderijen vertonen een opmerkelijke relatie met zijn geabstraheerde en impressionistische beeldhouwwerken en bronzen. Pluk tien mensen van de straat, laat ze beelden zien van tien willekeurige beeldhouwers waaronder Jan en ze koppelen moeiteloos deze schilderijen aan hem! De tekst loopt door onder de foto’s.

Moeder en kind Zomernacht

Moeder en kind, 60 x 50 cm, olieverf op doek - Zomernacht, 60 x 50 cm, olieverf op doek

Op bed Naakt bij kast

Op bed, 50 x 40 cm, olieverf op doek - Naakt bij kast, 50 x 40 cm, olieverf op doek

Les troi chats Danaë

Les troi chats, 50 x 60 cm, olieverf op doek - Danaë, 70 x 90 cm, olieverf op doek

Het is puur genieten bij de schilderijen van Jan, die zo ongeveer bij elk schilderij een vrolijke anekdote oplepelt. Zijn charme is nog niet uitgewerkt en zijn geheugen gelukkig ook nog niet ;-) Zelfs zijn woeste witgrijze wenkbrauwen staan er nog parmantig bij!

De expositie van Jan is tot en met 31 oktober 2020 elke vrij- en zaterdag te zien van 10-17 uur, op 5 september tot 14 uur. Je kunt ook een afspraak maken voor een private viewing op een ander moment. Klik HIER en maak een keuze uit de beschikbare dagen en tijdstippen (ca 1 week vooruit; tot 4 uur van te voren te boeken) of bel Mariëtte op tel. 06 4872 9544.