kunst & design

Jan Vermaat
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 22 augustus tot en met zaterdag 27 september 2014 was beeldhouwer Jan Vermaat (Naaldwijk 1939; Academie Beeldende Kunsten Utrecht) hoofdexposant in de galerie. Het was een waar feest om Jan en zijn beelden weer in Woerden te zien!

Sierlijke lijnen, rakend aan het kubisme, vol emotie. Het werk van Jan Vermaat geeft een abstracte essentie weer, ontsproten aan zijn fantasie maar onmiskenbaar geïnspireerd op de menselijke vorm. In zijn portretten en beelden van dieren laat hij juist zijn impressionistische kwaliteiten zien.

In zijn vrije werk vormt de vrouw een bron van inspiratie voor Jan. In een beweging gevangen, gracieus in gedachten.

Geweldig, zoals Jan zijn ideeën weet om te zetten in driedimensionale vormen. Zijn kennis en ervaring spelen hierbij onmiskenbaar een rol, maar zonder het plezier dat hij heeft in het scheppen zou het eindresultaat niet zó geslaagd zijn.

Jan Vermaat is niet alleen een begaafd kunstenaar, maar ook een goede leraar en een enthousiast initiator. Zo stond hij aan de wieg van Kunstkring Woerden en richtte later in Friesland een kunstenaarsvereniging op. Zijn leerlingen lopen met hem weg!

Jans exposeerde met enige regelmaat in het buitenland en zijn werk was te zien in musea. Zijn werk is aangekocht door overheden, banken en kunstverzamelaars. In de openbare ruimte zijn ook talloze beelden van Jan te vinden; in de gemeente Woerden staan er vier.

Hier een mooi interview met Jan Vermaat tijdens zijn expositie in de galerie door RPL TV.


Jan Vermaat
Jan Vermaat - Strelingen


Jan Vermaat
Jan Vermaat - Zittend


Jan Vermaat
Jan Vermaat - Dolores


Jan Vermaat
Jan Vermaat - Paard