kunst & design

Pat Torley
bij Galerie van Slagmaat

Van 20 augustus tot en met 23 oktober 2010 exposeerde Pat Torley (1949, San Francisco, USA; California College of Arts and Crafts, Oakland, USA) haar bijzondere schilderijen die zij vervaardigt van pulp van papier en vezels. Deze duo-expositie met haar echtgenoot Peter Gentenaar kon rekenen op grote belangstelling.

Nadat Pat carrière maakte als ontwerpster van ruimtelijke textiele objecten, raakte zij geïnteresseerd in de mogelijkheden die papierpulp biedt. Experimenten met objecten waarin Pat textiel en pulp combineerde, leidden uiteindelijk tot een organisch gebruik van papierpulp. Pat 'bouwt' hiervan schilderijen door laag na laag op nauwgezette wijze aan te brengen op een steunvlies. Bijzonder hierbij is, dat zij het schilderij van voor- naar achterkant opbouwt. Door haar jarenlange ervaring kan zij de verschillende lagen zo vliesdun opbrengen dat er een zekere transparantie blijft bestaan.

Pat Gentenaar werkt tegenwoordig figuratief, en kiest haar onderwerpen vaak in de natuur. Niet zo verwonderlijk, want volgens Pat ligt in de natuur de essentie van de mens.

De Linschotense dichter Maartje van den Bosch maakte ter gelegenheid van de opening van de expositie van Peter Gentenaar en Pat Torley het gedicht Papiergedachten.

Pat Torley
Pat Torley - Almost touching

Pat Torley
Pat Torley - Capturing light

Pat Torley
Pat Torley - Fascination

Pat Torley
Pat Torley - Ogon

Pat Torley
Pat Torley - Palm embrace

Pat Torley
Pat Torley - Drama Queen