logo
kunst & design

Soms overtreft het resultaat van een idee je stoutste dromen. THUISBESTUIVING is zo’n project. Bedacht samen met dichter Ronald E. Aalten en nu al voor herhaling vatbaar!

Op zaterdag 27 januari jl., in de Week van de Poëzie, droegen tien dichters een gedicht voor dat zij schreven bij het thema THUIS. Tien kunstenaars maakten de afgelopen maanden een kunstwerk bij het gedicht dat hen het meeste aansprak. Het resultaat was vanaf 10 mei te zien in de Expositieruimte van de galerie, samen met de gedichten en is nu, tot en met zaterdag 8 juni 2024, te zien in de galerie.

Lees, kijk, ervaar wat THUIS is in de ogen, het hoofd en het hart van: Ronald E. Aalten, Elvira Balla, Marco van der Bij, Famke Boere, Maartje van den Bosch, Frieda de Geest – de Jong, Corie Grootendorst, Madjoe, Frank van der Meer, Lucinda Paul, Nova van de Poll, Paula Röder, Michel Scholman, Barbara W. Veldhuijzen, Silvia Veldkamp, Marga Vijn, Annemiek Visser, Mariëtte van Waard, Anneke Winsemius en Margo de Wijk. Meer informatie over de dichters en kunstenaars vindt je hier!

Klik om te vergroten

Voor een leuke terugblik op de spectaculaire opening van de expositie THUISBESTUIVING op zaterdag 11 mei jl. klik je hier voor het openingswoord en een gedicht door Ronald E. Aalten (met dank aan Wijnand Brak Videoproducties); klik je hier voor foto’s door Peter-Paul Oostveen en hier zie je de video van de spectaculaire openingshandeling door Frank van der Meer met Margo de Wijk (ook met dank aan Peter-Paul Oostveen).

THUISBESTUIVING is een project dat ik organiseer in het kader van Kruisbestuiving, waarbij onderlinge interactie tussen verschillende kunstvormen nieuwe kunst oplevert. Kruisbestuiving is gestart als doorlopende jubileumactiviteit bij het 15-jarig bestaan van de galerie. Heb jij een idee dat kan groeien door Kruisbestuiving? Laat het me weten! Mariëtte.

THUISBESTUIVING In november 2023 vroeg dichter Ronald E. Aalten me of het portret dat Annemiek Visser van hem maakte in de galerie geëxposeerd mocht worden. Het portret -zie onder- is de blikbanger van zijn project ‘Ik ben niet mijn medicatie’. Ik zei direct ja want het bespreekbaar maken van psychische problemen vind ook ik belangrijk. Mijn wedervraag was ‘Wat gaan we er omheen organiseren?’ Dat werd Thuisbestuiving! We werkten een kruisbestuivingsplan uit, waarbij beeldend kunstenaars geïnspireerd zouden worden door gedichten.

We kregen feedback van Annemiek en dichter-en-zoveel-meer Marco van der Bij

In de Week van de Poëzie 2024 droegen tien dichters een gedicht voor dat zij schreven bij het thema van de Week, THUIS.

De voordrachten van thuisbestuiving (klik om te vergroten)

Tien kunstenaars maakten de afgelopen maanden een kunstwerk bij het gedicht dat hen het meeste aansprak. De jongste deelneemster aan het project was 17 en de oudste 83 jaar. Het leverde een boeiende expositie op die te zien is van 10 mei tot en met 8 juni 2024. De kunstwerken én gedichten zijn te koop; de opbrengst gaat volledig naar de makers.

Maartje van den Bosch schreef ‘Worrtels’ en Elvira Balla maakte daarbij het kunstwerk ‘7 lagen, 7verhuizingen, 7 verhalen’.

Kunstparker Frank van der Meer schreef ‘Binnenstebuiten’ en Nova van de Poll , studente aan Artemis Academie in Amsterdam, maakte er twee olieverfschilderijen bij.

Frank van der Meer schreef in een onbewaakt ogenblik ook nog het gedicht ‘Kruisbestuiving’ dat door beeldmaker-avonturist-levensgenieter Margo de Wijk buitengewoon treffend verbeeld is.

Mariëtte van Waard is voornamelijk bekend als beeldend kunstenaar, maar ze schrijft ook prachtige gedichten. Beeldmaker Famke Boere maakte er een stralend portret in zwartwit bij.

Oud-Woerdense Frieda de Geest – de Jong schreef ‘Territorium’ en haar gedicht zorgde voor veel herkenning bij de Woerdense Marga Vijn die er een kleurrijk, verhalend schilderij bij maakte.

Het gedicht dat van Madjoe schreef, schreeuwt radeloosheid. iPhonefotograaf Silvia Veldkamp verbeelde de verslagenheid verpletterend.

Lucinda Paul was pas 17 toen ze haar gedicht schreef. Paula Röder werd door de tekst rechtstreeks in haar moederhart geraakt en schilderde een portret van een krachtige jonge vrouw. Hoe waar!

Barbara W. Veldhuijzen , bekend als Mineke Veldhuijzen, liet zich van haar poëtische kant zien en verraste ons met het gedicht ‘Een huis’. Tattoo artist Michel Scholman maakte hierbij intuïtief een wandobject van een glazen huis met een vette smiley in een kleurrijke omlijsting. Alsof ie wist welke optimistische vrouw dit gedicht geschreven had.

Bij het tweede gedicht van Mariëtte van Waard begonnen hart en hoofd van Anneke Winsemius overuren te maken. Ze verwerkte herinneringen, drukinkt en vakmanschap tot een speelse compositie.

Annemiek Visser schilderde ‘Verloren’, geïnspireerd op de gedichten ‘Thuis 1’ van Ronald E. Aalten en ‘Nachtkaars’ Marco van der Bij. Verder zijn ook nog de gedichten ‘Binnen’ van de Goudse Corie Grootendorst en ‘Broodpap’ van Frieda de Geest te lezen.

Dichters en kunstenaars (klik om te vergroten)

De belangstelling bij de presentatie was groot! (klik om te vergroten)