kunst & design

Leon Strous
bij Galerie van Slagmaat

Van 4 juli tot en met zaterdag 24 augustus 2013 exposeerde Leon Strous (1957 Swalmen; beeldhouwer/keramist) uit Amsterdam sculpturen in keramiek en brons: CARTOONS IN KLEI.

Het werk van Leon blinkt uit in originaliteit en het is humoristisch. Het zijn driedimensionale pareltjes die zeer gedetailleerd zijn uitgewerkt zonder door te slaan in perfectionisme. Leon vindt steeds de balans tussen zorgvuldig en ongepolijst. Zo vormt een prachtig geglazuurd bloempje op een fragiel steeltje een groot contrast met de bonkige manspersoon, die is lief van lelijkheid. Die tegenstellingen maken Leons werk boeiend en bijzonder.

Vanuit elke hoek is in ieder kunstwerk iets te zien en vaak duikt er een verrassend element op. Elke sculptuur vertelt een eigen verhaal met een komische wending. De onalledaagse onderwerpkeuze speelt hierbij een belangrijke rol. De ene keer volledig aan Leons fantasie ontsproten, een andere keer zijn de charmes van Holland op hilarische wijze aan elkaar geknoopt. Ondanks die vette knipoog is heeft zijn werk een aangename herkenbaarheid.

Als klein jongetje tekende Leon al veel, goed en graag, maar naar de Academie gaan was thuis niet aan de orde. Als illustrator startte Leon op eigen kracht zijn carrière als kunstenaar. Schilderen was de volgende stap. Pas toen hij de klei ontdekte vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Inmiddels is Leon ruim twintig jaar succesvol als keramist met een zeer eigen stijl en onderwerpkeuze.

Strous verovert met zijn vakmanschap en onbegrensde fantasie kunst- en keramiekliefhebbers!

Leon Strous
Leon Strous - Appeltje schillen (hxb = 47cm x 45cm)

Leon Strous
Leon Strous - Cat & mouse (hxb = 33cm x 39cm)

Leon Strous
Leon Strous - Fanfare (hxb = 38cm x 36cm)

Leon Strous
Leon Strous   Leon Strous
Leon Strous - Monsieur Lapin (brons, h = 52cm)

Leon Strous
Leon Strous - Visserslatijn blauw (hxb = 39cm x 33cm)