kunst & design

Anton Schiks
bij Galerie van Slagmaat

De kunst van Anton Schiks zal bij velen herkenning oproepen. Zelf omschrijft hij zijn werk als kunstenaar in de traditie van De Stijl. Na omzwervingen door surrealisme, kubisme en expressionisme, heeft Anton zijn draai gevonden in de geometrisch geïnspireerde abstracte kunst.

Antons leven kent een boeiende ‘kunst’geschiedenis: zijn liefde voor tekenen en schilderen is van jongs af aan een feit maar een studie in die richting zit er niet in. Hij mag zijn creativiteit uiten in het kleermakersvak, het familieberoep. Pas als de jonge Anton tijdens zijn dienstplicht verkozen wordt tot een van de drie meest veelbelovende jonge kunstenaars onder dienstplichtigen, wordt het zijn ouders duidelijk dat Anton bovengemiddeld getalenteerd is. Zijn moeder arrangeert een afspraak met Pierre Janssen, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Janssen geniet in de jaren zestig landelijk bekendheid als kunstpromotor en presentator van het tv-programma Kunstgrepen, waarin hij op onconventionele wijze zijn liefde voor kunst op de kijkers overbrengt. Janssen is zo onder de indruk van Antons talent, dat deze zonder toelatingsexamen mag starten aan de Academie in Rotterdam. Eindelijk erkenning!

Sinds 1964 is Anton gefascineerd door abstracte kunst. Zijn werk ontwikkelt zich in de loop der jaren, waarbij het abstraheren steeds verder doorgevoerd wordten hij –nog steeds- streeft naar verdieping en verbreding. Als kunstenaar pur sang weigert hij consessies aan zijn werk te doen om het commercieel aantrekkelijker te maken. Anton gelooft dat kunst moet rijpen, dat vakmanschap en toewijding belangrijker zijn dan zogenaamde ‘snelle kunst’. Kunst moet in zijn ogen weldoordacht en goed uitgebalanceerd zijn, en behoort een inhoudelijke visie en verzorgde uitstraling hebben.

De toewijding van Anton komt tot uitting in zijn werkwijze. Aan ieder schilderij gaat een grondige studie vooraf, waarbij Anton zoekt naar balans en harmonie in de compositie. Vervolgens wordt deze met vakmanschap in acryl uitgewerkt op doek. Zelden zo’n strakke hand gezien!

Inspiratie voor zijn werk vindt Anton in realiteit van alle dag en in muziek. Zijn langdurige verblijf in het buitenland heeft een periode invloed op de sfeer in zijn werk. Hij heeft oog voor het kleine geluk, maar maakt op zijn tijd ook graag een werk als ‘statement’. De keuze van zijn onderwerp is even belangrijk als de uitwerking daarvan.

In 1966 beleeft Anton diens eerste expositie en sindsdien is zijn werk te zien geweest in galeries en musea in Nederland, België, Duitsland, Sri Lanka, Japan en Thailand en is werk aangekocht voor diverse kunstcollecties.

Anton Schiks
Anton Schiks - "Carmina Burana" - Fortuna Imperatrix Mundi