logo
kunst & design

Van 3 juli tm 29 augustus 2020 exposeert Joke Rijneveen (1950; Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort) met haar wonderlijke schilderijen die ons meenemen in de fantasiewerelden die zij creëert. Ze zijn niet per se lieflijk, al doet een vluchtige blik dat wel vermoeden.

Ik droomde dat ik wakker was

Ik droomde dat ik wakker was – Joke Rijneveen, olieverf op doek, 60 x 70 cm

Joke zou als ambachtelijk kunstschilder probleemloos in de 17e eeuw passen, hoewel haar onderwerpkeuze gelukkig een tikje moderner is. Ze neemt ons mee op surrealistische tijdreizen die soms verdraaid dicht bij de werkelijkheid komen. Haar werk is heerlijk om vanaf een afstandje te bekijken en veroorzaakt buitengewone opgetogenheid als je je verdiept in de zo zorgvuldig geschilderde fantasierijke details. Het volkje van Joke zet ons aan het denken!

De expositie is op zaterdag 4 juli jl. officieel geopend door dichter Marja Hanko die een prachtig gedicht schreef bij ‘Ik droomde dat ik wakker was’. Lees het HIER.

We haalden op 8 juli de Woerdense Courant met de eerste coronaproof expositieopening in de regio! Klik op de leuke foto hieronder voor het artikel. Op 16 juli verscheen in het AD de rubriek ‘Gezien’, waarin 4 bezoekers hun mening gaven over de expositie van Joke Rijneveen. Lees het HIER.

Ik droomde dat ik wakker was

V.l.n.r. Marja Hanko, Joke Rijneveen, Ivo de Wijs en Mariëtte van Slagmaat met ‘Ik droomde dat ik wakker was’

Even wat cijfertjes voor de liefhebbers: van Joke zijn in de expositie 34 (!) schilderijen te zien; daarvan zijn er 10 verkocht. Het goedkoopste schilderij kost € 200 (20 x 20 cm); het duurste € 1.950 en dat is heel redelijk gezien het aantal uren dat erin zit want veel details.
Joke’s kabouterposter/placemat is te koop voor € 3,50, een kabouterkaart (A5 formaat) kost € 1,50 en ansichtkaarten zijn € 1,00 per stuk.
Joke heeft 1 (één) man, Guido de Wijs. Hoe heet haar zwager? Mail je antwoord voor 7 augustus a.s. naar mariette@galerievanslagmaat.nl Onder de goede antwoorden wordt een setje ansichten verloot ;-)

Wat is het heerlijk om Joke Rijneveen (1950; Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort) en haar schilderijen weer in Woerden te zien!

De hoofdexposante bracht meer dan dertig werken mee die samen een uitstekende indruk geven van haar kunnen.

Joke schildert haar landschappen meestal met het paletmes en even zo vaak voegt ze een minutieus geschilderd detail toe. Haar liefde voor de natuur spat van het doek af.

Bij haar figuurstukken zijn terugkerende onderwerpen -verlaten landschappen, het strand, circustenten, optochten - misschien wel samen te vatten onder de noemer ‘onderweg zijn’, soms letterlijk maar ook in figuurlijke zin. Joke zelf staat niet stil. Zij blijft zich verwonderen, blijft onderzoeken, blijft zich afvragen HOE en wat ALS. Ze schildert haar zoektocht met vakmanschap én liefde.

Bij het illustreren van het kinderboek ‘Libelle’ heeft ze zich laten leiden door het verhaal dat Marie Christine ten Doesschate schreef. De beeldige illustraties in olieverf op doek (20 x 20 cm) zijn te koop voor een aantrekkelijk prijsje.

De expositie van Joke is elke vrij- en zaterdag te zien van 10-17 uur. Of maak een afspraak voor een ander moment. Klik HIER en maak een keuze uit de beschikbare dagen en tijdstippen (ca 1 week vooruit; tot 4 uur van te voren te boeken) of bel Mariëtte op tel. 06 4872 9544.

Joke Rijneveen Joke Rijneveen

‘Blind vertrouwen’ – Joke Rijneveen, olieverf op doek, 40 x 80 cm en detail

Joke Rijneveen Joke Rijneveen

‘De Wintervorst’ – Joke Rijneveen, olieverf op doek, 40 x 60 cm en detail

Joke Rijneveen Joke Rijneveen

Twee illustraties voor boek ‘Libelle’- Joke Rijneveen, olieverf op doek, 20 x 20 cm