logo
kunst & design

Van vrijdag 20 september tot en met zaterdag 2 november 2019 exposeert Henrique van Putten (1977 Nijkerkerveen; Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens)

Henrique maakt al 20 jaar wonderlijke dieren en fantasiecreaties met textiel. Het zijn geen knuffelbeesten, eerder spiegels voor volwassenen. Ontdek in deze solo-expositie de oogst van de laatste twee jaar.

Hold on

‘Hold On’ - textiel, keramiek, hout en andere materialen (32 x 10 x 20 cm)

Haar fabeldieren vertellen iets over het menselijk leven. Henrique belicht vooral onze tekortkomingen, die ze op vertederende en kunstzinnige wijze verbeeld met figuratieve en kleurrijke beeldelementen. Die combinatie is tegenstrijdig en roept vragen op: dat wat je ziet is niet altijd wat het lijkt.

De expositie van Henrique is op zaterdag 21 september 2019 officieel geopend door beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (keramist, kunstschilder, tekenaar) die in 2018 een solo in de galerie had. Hij opende in een superleuk filmpje omdat hij vanwege de opening van zijn eigen expositie niet live aanwezig kon zijn. Bekijk hier het filmpje!

Pepijn belooft in het filmpje alsnog naar Woerden te komen en dat gaat gebeuren op zaterdag 2 november 2019 om 15.30 uur. Henrique en Pepijn zijn dan te gast in de galerie voor een speciale editie van ‘De kunstenaar vertelt’, waarin beider werk aan bod komt. Gratis entree en thee met een koekje maar graag vooraf aanmelden in de galerie of via info@galerievanslagmaat.nl

Beeldend kunstenares Henrique van Putten (1977 Nijkerkerveen) uit Gouda studeerde bijna 20 jaar geleden af in de richting Beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. Ze had ontdekt dat textiel het beste bij haar manier van werken paste. Patronen van knuffels die Henriques oma maakte gaven haar een zetje in de richting van dieren, al zijn die van Henrique onknuffelbaar.

Tot een jaar of twee terug maakte ze uitsluitend dieren die in Nederland voorkwamen en dan ook nog eens op ware grootte. Na een sabatical besloot ze die zelfopgelegde beperking los te laten en dat levert boeiend werk op. Nog net zo goed ‘doorgewerkt’ als voorheen, maar losser. In deze solo-expositie is haar werk van de afgelopen twee jaar te zien, even wonderlijk als vertederend. Soms zelfs een tikje tragisch: het leven is tenslotte niet één groot feest.

Haar geloof inspireert Henrique indirect tot het maken van kunstwerken. Bij haar pogingen zich tot God te verhouden staat het menselijk tekort, ‘La condition humaine’, centraal: de mens is een beperkt wezen en wordt voornamelijk gedefinieerd door zijn of haar tekorten. Haar ideeën daarover vertaalt ze naar fabels en daaruit volgen dieren of fantasiecreaties.

Bij het beschouwen van de kunstwerken kijk je net zo goed in je eigen hart als in dat van Henrique. Het zijn kleine verhaaltjes die zó kunnen doorgaan voor een klassiek drama: het toont de kijker een spiegel, die de vorm heeft van de door Henrique gemaakte werken.

De solo-expositie van Henrique van Putten is te zien van vrijdag 20 september tot en met zaterdag 2 november 2019.

Ook erg leuk: Jans Baan, de oudste DJ van Nederland (93), interviewde Henrique van Putten voor ‘Sweet Sixty’ van RPL Radio en Gijs Kool van AD schreef dit gave artikel over haar.

Hold on

Detail van Hold on

As it is

'As it is' - textiel, keramiek, spelden, knopen – 18 x 22 x 12 cm

As it is

Figure it out - gemengde materialen – 100 x 57 x 42 cm