logo
kunst & design

Van vrijdag 26 mei tm zaterdag 1 juli 2023 exposeert Dorien Plaat (1960 Kumasi, Ghana; autodidact) met haar acrylschilderijen in de galerie. Grote portretten - 1.60 x 1.00 meter, op ééntje na van dieren - en een paar kleintjes. Vlot geschilderd, het onderwerp staat centraal, geen gedoe met achtergronden.

Maar nu komt het. Er zit wat ongemak in sommige werken. Niet heel erg, een piepklein puntje, maar je herkent het en denkt ‘Ach toch…’. Vooral bij de mensen. Een beetje onbeholpen zijn ze. Zo aandoenlijk.

Klik om te vergroten

Kangaroo

‘Kangaroo’ – Dorien Plaat, acrylverf op doek, 160 x 100 cm

De lange wand in de galerie is gevuld met hele grote en kleine schilderijen van Dorien Plaat (1960 Kumasi, Ghana; autodidact) Het geheel is licht ongemakkelijk. Of nee: licht EN licht ongemakkelijk, dat is de beste beschrijving van het werk van Dorien. Van het geheel, dus dier- en mensportretten.

Waar zit dan het ongemakkelijke? Toch voornamelijk bij de mensen. Niet per se bij de toeschouwers -we projecteren immers onze eigen ervaringen op kunstwerken- maar vooral bij de geportretteerden. Dorien voelt dat, het gaat onderhuids en komt er via het penseel weer uit. Ze zegt dat ze niets anders kan, ze MOET schilderen, het is een soort uitlaatklep voor alle indrukken die ze heeft opgezogen uit haar omgeving en tijdens ontmoetingen.

De nadruk in deze expositie ligt op dieren, vlot en toch trefzeker geschilderd door Dorien. Meestal op een lichte achtergrond, behalve Marabu en Blauwe Kraai, die sprankelen in hun verenkleed op een zwarte. Ze pakt heerlijk uit: een doek van 160 x 100 cm past prima!

Maar weet je, kom zelf kijken. Dan begrijp je precies wat ik bedoel. Te zien tot en met zaterdag 1 juli 2023, elke vrij- en zaterdag van 10-17 uur en buiten die tijden op afspraak, bel. 06 4872 9544. Zien in een klein feestje? Kom dan zaterdag 27 mei om 15.30 uur naar de officiële (maar ongedwongen) opening, Dorien is er ook!

‘Circus Poodle’ – Dorien Plaat, acrylverf op doek, 160 x 100 cm

‘Marabu’ – Dorien Plaat, acrylverf op doek, 160 x 100 cm

‘Watchdog’ – Dorien Plaat, acrylverf op doek, 160 x 100 cm

‘Bube’ – Dorien Plaat, acrylverf op doek, 40 x 30 cm

‘Mitsein”- Dorien Plaat, acrylverf op doek, 40 x 30 cm