logo
kunst & design

Van vrijdag 1 maart tm zaterdag 13 april 2019 exposeert Justyna Pennards-Sycz (1969 Polen; HKU). Het is één groot feest om de kleurrijke schilderijen van Justyna te ontdekken. Ze creëert op het doek haar eigen wereld, op het randje van abstractie en figuratie.

Justyna werkt graag seriematig om een onderwerp uit te diepen, maar wát er precies op het doek ontstaat is ook voor haarzelf vaak een verrassing. Haar hoofd zit boordevol indrukken en losse beelden, en daaruit komen vanzelf relevante zaken naar boven die op het linnen belanden. De ritmische achtergronden geven rust en laten de details tot hun recht komen.

De offciële opening van de expositie was zaterdag 9 maart 2019, zonder Justyna die geveld was door griep :( Maar ze maakt het goed: Justyna komt zaterdag 30 maart om 15.30 uur in de galerie vertellen over haar werk. Ook papierkunstenares Imre van Buuren is er dan met nieuwe boeken, waarover ze vertelt. Als je wilt komen, mail dan naar lezing@galerievanslagmaat.nl Entree gratis, evenals een kopje thee!

Justyna Pennards-Sycz, The Border

Foto: The Border (acryl op linnen, 100 x 150 cm)

‘Er zitten nog zoveel ideeën in mij, daar kan ik jaren mee vooruit!’ Deze uitspraak typeert Justyna Pennards (1969 Polen; HKU). Omwille van snelheid schildert ze met acrylverf. Maar daar tekent ze gerust overheen. Of ze giet er waterverf op. Ze is nieuwsgierig en onderzoekend, nog steeds.

Justyna’s surrealitische landschappen zijn eigenljk allemaal door haar gecreëerde nieuwe wereldjes, omdat de echte wereld soms te absurd voor woorden kan zijn. Ze werkt binnen thema’s –Flying Islands, Seascapes, Night Water- die ieder hun eigen charme hebben. Justyna begint elk schilderij vrij gestructureerd in een bepaald kleurpalet, en daarna laat ze zich verrassen door wat tot stand komt. Diep gelukkig wordt ze daarvan!

Het is niet meer dan toeval dat Justyna zich ook liet inspireren door water, het thema van de vorige expositie in de galerie. Haar uitwerking is compleet anders, veel meer geabstraheerd maar met herkenbare elementen.

Deze bereisde kunstenares - geboren in Polen, opgegroeid in Duitsland, gestudeerd in Franrijk en in Nederland neergestreken vanwege de liefde- voelt zich als een vis in het water tussen het linnen, de kwasten en de verf.

De expositie van Justyna Pennards-Sycz is te zien van vrijdag 1 maart tot en met zaterdag 13 april 2019. Justyna is zaterdag 30 maart aanwezig bij de kunstenaar vertelt om 15.30 uur.

Justyna Pennards-Sycz

Flying Islands Green (120 x 90 cm)

Justyna Pennards-Sycz

Flying Islands I love my daughter (120 x 90 cm)

Justyna Pennards-Sycz

What a peculiar state we're in. (100 x150 cm)

Zaterdag 30 maart vertelden Justyna Pennards en Imre van Buuren over hun werk. Het was een hele leuke, intieme bijeenkomst!

Kunstenaar vertelt Kunstenaar vertelt

Woensdag 10 april gaven Opera Viva en het fluitkwartet van Het Klooster in de galerie een theeconcert voor de schilderijen van Justyna. Het was wonderschoon!

Kunstenaar vertelt

Kunstenaar vertelt