kunst & design

Nikki Pelaez
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 15 maart 2013 tot en met zaterdag 11 mei 2013 exposeerde Nikki Pelaez bij Galerie van Slagmaat.

Nikki Pelaez (Eindhoven1969) studeerde Ruimtelijke Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht. Haar eindexamenwerk werd in 2002 genomineerd voor de Gilbert de Bontridderprijs.

Na haar afstuderen maakte Nikki videoinstallaties en fotocollages, soms in relatie met elkaar. De thematiek van haar werk is in de loop der jaren onveranderd - het verliezen van onschuld - maar Nikki kiest daar nu een andere uitingsvorm voor: zij verwerkt verschillende materialen en technieken op papier.

De poëtische tekeningen die ontstaan zijn voor een groot deel geïnspireerd op eigen foto’s van kinderen die zwemmen in het water. Deze beelden worden door Nikki geïsoleerd en geabstraheerd, en vervolgens versterkt met gevonden beeldmateriaal en fragmenten uit klassieke schilderijen. Ze streeft naar een ontwerp dat tegelijkertijd aantrekt en afstoot. In haar werk zie je onschuld versus verdorvenheid, verbondenheid versus afzondering .

Nikki werkt haar ontwerpen uit op papier met materialen als inkt, houtskool en pastelkrijt. Hierbij kiest zij bewust voor het toevoegen van slechts één kleur, hetgeen een grote impact heeft. Tot slot plaats Nikki de kenmerkende witte lijnen en puntjes die een tweede, abstracte laag vormen over het beeld. Dit heeft een vervreemdend effect.

Het is wonderlijk werk. Vertrouwd. Een beetje vreemd. Nikki hoopt met deze intense, persoonlijke beeldtaal het alledaagse om te toveren tot een bijzondere ervaring.

Nikki Pelaez
Grasshopper (75x100cm)

Nikki Pelaez
Bird (85x75cm)

Nikki Pelaez
Shrimp (75x100cm)

Nikki Pelaez
Ficelle (90x75cm)

Nikki Pelaez
Floating (75x100)