kunst & design

Elvira Overmars
bij Galerie van Slagmaat

Elvira Overmars (Krommenie, 1963, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen) exposeerde vrouwelijk naakt in ironisch realisme: de enorme buiken, billen en borsten symboliseren troost en liefde, de kleine hoofden verbeelden de zakelijkheid.

Elvira Overmars

Elvira Overmars was 10 jaar in Drenthe gevestigd als beeldend kunstenaar, voordat zij in 2000 verhuisde het Zuid-Franse Agde waar zij nu woont en werkt.

Haar werk is geïnspireerd door het vrouwelijk naakt. Elvira's stijl kenmerkt zich door eenvoud, waardoor alle aandacht uitgaat naar haar vrouwen. Beweging is een terugkerende factor in het werk. Soms voegt Elvira een vervreemdend element toe dat een zekere spanning in het werk brengt en afstand schept tot de toeschouwer.

Anderzijds is humor een niet weg te denken component in het werk van Elvira: zo lokken haar gestippelde "beenwarmers" steevast een glimlach om de mond.

Ook een kritische noot ontbreekt niet: Elvira wijdde enkele jaren terug een serie doeken aan het ongebreidelde zoengedrag van Nederlanders bij ontmoetingen en op feesten en partijen. Met verbazing tekende zij op wat zij zag: geen oprechte emoties maar zoveel mogelijk scoren.

In het algemeen zet Elvira zich af tegen de consumptiemaatschappij. Blijf bij je gevoel, hecht je niet aan status, aan bezitting. In haar werk uit zich dit in de kleine hoofden die afstand van zakelijkheid symboliseren en de grote lijven die synoniem zijn voor troost en liefde.

Elvira werkt in een prachtig atelier nabij haar huis. Hier heeft zij de ruimte om zich over te geven aan creativiteit, tussen haar "vriendinnen", zoals ze haar creaties ook wel noemt!

Het werk van Elvira heeft een bijzonder plekje in mijn hart: tijdens onze vakanties in Zuid-Frankrijk streken we steevast neer in Agde, bij Elvira en Herman. Met een glas wijn tussen de schilderijen, de schetsen en de katten.


Elvira Overmars
Hommage a Jean-Pierre Roc-Roussey (180x90cm)


Elvira Overmars
Le verre tombe (100x120cm)


Elvira Overmars
Le noeud (100x120cm)


Elvira Overmars
Le jeu 2 (65x65cm)


Elvira Overmars 
Le jeu 6 (100x100cm)