kunst & design

Seeger Baas en Tom van der Ouderaa
bij Galerie van Slagmaat

Een bijzondere expositie bracht tegenstellingen bij elkaar: Het kleine werk van Seeger Baas (Bergen 1979, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, maar dan wel zonder diploma) heeft vanwege de geringe vierkante meters gezelschap nodig op de grote witte muren van de galerie. Het vond een uitstekende tegenhanger/kompaan in de monumentale houtskool tekeningen van Tom van der Ouderaa (Udenhout 1944; lerarenopleiding tekenen). Zijn werk trekt de kijker mee in het beeld. Je voelt de lentezon, ruikt de broeierige zomer. Hieronder meer informatie over deze twee bijzondere kunstenaars.

De schilderijen van Seeger Baas zijn klein van stuk en tonen een wereld die ver verwijderd is van glitter en glamour die vandaag de dag steeds meer wordt opgedrongen. Zijn inspiratie komt vooral uit de provincie, huiselijke taferelen, foto's uit het verleden en huisdieren en vogels. Het werk is niet al te verhalend maar ook niet te abstract, het is vooral de onderwerpkeuze die opvalt. Seegers materiaal en kleurgebruik zijn vrij intuïtief, het is een balans tussen toeval en ambacht. Seeger over zijn werk: ‘Ik streef naar een harmonie en esthetiek in mijn werk. Ik vind het belangrijk dat werk prettig is om naar te kijken, misschien om mijn boodschap of eigenlijk het ontbreken daarvan beter voor het voetlicht te brengen.’

De landschappen van Tom van der Ouderaa nemen ons mee naar zijn wereld, waarin hij de verstilde schoonheid van de kwetsbare natuur tekent, veegt en krast op papier. De uitvoering in zwart-wit prikkelt het brein van de toeschouwer, het doet een beroep op herinneringen en verbeelding. Zie je de lichtgroenen en heldere gelen van uitbottende bomen en de scherpe contrasten in de lente; de warme groenen, verzadigde gelen en de broeierige, zinderende luchten in de zomer; de geelbruinen en roodpaarsen in de zompige, nevelige herfst; de koele blauwen, heldere grijzen en harde contrasten in de winter? Zijn tekeningen maken zichtbaar wat je niet kunt zien.

De mannen delen vakmanschap, passie, nieuwsgierigheid en eigenzinnigheid. Dank voor hun kijk op de wereld!


Seeger Baas
Seeger Baas - Akkertje met bomen (acryl op doek, 10x10cm)


Seeger Baas
Seeger Baas - Bergen aan Zee (acryl op doek, 30x30cm)


Seeger Baas
Seeger Baas (acryl op doek, 30x30cm)


Tom van der Ouderaa
Tom van der Ouderaa - Landgoed VP11 Moeras (houtskool op papier, 200x120cm)


Tom van der Ouderaa
Tom van der Ouderaa - Landgoed VP 13 (groot ven) (houtskool op museumkarton, 100x150cm)


Tom van der Ouderaa
Tom van der Ouderaa - Landgoed VP 14c (laan, herfst) (houtskool op museumkarton, 150x100cm)