kunst & design

Peter de Leeuwe
bij Galerie van Slagmaat

Peter de Leeuwe (Den Haag, 1942, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag) exposeerde van 13 november 2009 tot en met 13 februari 2010 in de galerie.

In het bezit van kunstzinnige genen, volgde Peter de Leeuwe op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst Den Haag de richting beeldende kunst. Hij ontving de Jacob Maris Jeugdprijs. Peter is begonnen als beeldhouwer en is rond zijn dertigste daarnaast ook gaan schilderen. Peter de Leeuwe is lid van het kunstenaarsgenootschap Pulchri in Den Haag en exposeerde in binnen- en buitenland. Peter: ‘Beeldhouwen en schilderen liggen dicht bij elkaar. Wat je niet goed in een beeld kunt uitdrukken lukt vaak wel in een schilderij en omgekeerd.’Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Haags Gemeentemuseum en het Bonefantenmuseum in Maastricht.

Peter de Leeuwe werkt meestal thematisch. De expositie toonde onder andere prachtige portretten en sculpturen in brons en neolith. Naast de 'schaakobjecten' was onder andere werk uit de serie ‘Adam en Eva’ te bewonderen. De schilderijen van De Leeuwe, in romantisch realistische stijl, zijn gegroepeerd op onderwerp: doeken met een klassieke herenhoed of paraplu verbeelden het thema Bescherming, werk uit de reeks ‘Hommage aan de Plantage’ is een ode aan de laat negentiende-eeuwse wijk in Amsterdam. De schilderijen en aquarellen van berggezichten uit Callosa, Spanje tonen een andere kant van Peter: liefde voor de grootsheid van de natuur.

Peter de Leeuwe
Alice in Wonderland verslaat de Koning (brons, hout, natuursteen)

Peter de Leeuwe     Peter de Leeuwe
Haastige wandelkoning (neolith)               Vrij pion (chamotte, hout, metaal)

Peter de Leeuwe
De beproeving zonder handen (brons, natuursteen)

Peter de Leeuwe
Troostend 1 en 2 (brons)

Op verzoek zijn portretten leverbaar. Vraag in de galerie vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onderstaand als voorbeeld een portret van Anne op ware grootte in brons en natuursteen.

Peter de Leeuwe   Peter de Leeuwe

Peter de Leeuwe
Peter de Leeuwe - Hollandsche Schouwburg

Peter de Leeuwe
Peter de Leeuwe - Plantage Muidergracht, toeschouwer

Peter de Leeuwe
Peter de Leeuwe - Callosa dorp