logo
kunst & design

In de galerie zijn van 29 april tot en met 18 juni 2022 kunstwerken van Conny Kruithof (1960 Zoetermeer; KABK, Den Haag) te zien. Hedendaagse tekeningen en schilderijen met een vleugje nostalgie.

Conny Kruithof Conny Kruithof

     Verkocht                                              Verkocht

Het transparante karakter van de techniek die Conny gebruikt en de gelaagdheid waarmee ze werkt, passen goed bij haar favoriete onderwerp: de mens. Vaak baseert ze haar kunstwerken op oude, vormelijke foto’s en portretten van al lang gestorven en vergeten mensen. Conny tovert ze op papier weer tot leven. Andere werken ontstaan op basis van foto’s waarmee ze cadeautjes van moeder natuur vastlegt. Met elk kunstwerk vertelt Conny en nieuw verhaal en herschrijft ze op tedere wijze de geschiedenis.

De slagschaduw in een Franse bloementuin transformeert van foto naar ‘Tuinvrouw’ (olieverf op papier, 70 x 90 cm) hierboven. Op het dunne papier waarop ze de was uitsmeert voert ze soms meerdere bewerkingen uit, zoals het borduurwerk bij het meisje in de mooie jurk (‘Z.T.’, olieverf en was op papier, 30 x 36 cm) rechts.

Zaterdag 30 april 2022 werd de expositie onder grote belangstelling officieel geopend.

Conny en Mariëtte

Conny Kruithof tekent en schildert -zowel in olieverf als aquarel- voornamelijk mensen. Ze kan geboeid worden door een afbeelding in de krant of door oude foto’s, waarvan ze personages natekent. Ook houdt ze van katholieke kerken waar ze tekeningen maakt van de heiligen.

De tekeningen vormen de basis voor een kunstwerk. Als vanzelf vinden de geschetste mensfiguren een plekje in een groep en dan ontvouwt zich een thema. Soms gaat het over de relaties tussen groepen mensen, in andere werken komt meer naar voren hoe een individu zich verhoudt tot de groep.

De expositie laat verschillende kunstwerken zien, onder andere van groepen mensen, een serie portretten gebaseerd op religieuze beelden (de serie ‘Heiligen’), twee borduurwerken (van mensen, uiteraard) maar ook een foto en het olieverfschilderij dat daaruit voort kwam. Ook aan de presentatie is aandacht besteed, zo zijn een aantal kunstwerken op papier losjes opgehangen in afgesloten bakken achter glas.

In de galerie is in een vitrinekast de muze van Conny te zien: een klein popje in klederdracht. Ze figureert met haar zwierige rokje in vele kunstwerken.

Conny Kruithof

Z.T. olieverf en was op papier en textiel 21 x 30 cm

Conny Kruithof

Heiligen, olieverf en was op papier, 20 x 18 cm p.st.

Conny Kruithof

Z.T., olieverf op was, 48 x 30 cm