kunst & design

Wil Jansen
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 18 november 2011 tot en met zaterdag 7 januari 2012 exposeerde Wil Jansen (Rotterdam 1954, Willem de Kooning Academie) in de galerie.

De extreem pasteuze olieverfschilderijen van Wil Jansen ogen uitbundig. Geinspireerd door natuurlijke vormen en met een voorliefde voor kleur, bouwt Wil haar werk op. Laag over laag over laag, gefascineerd door de vormen en structuren die ze kan 'bouwen' met de verf. Centimeters dik.

Het scheppingsproces is zeer belangrijk, evenals het esthetische. Dít is wat Wil voldoening geeft.

Het heeft een tijdje geduurd voor Wil zich kon overgeven aan de kunst. Ze hield heel erg van tekenen en schilderen maar koos een 'echt' beroep, ze werd dierenarts. Toch verdween de liefde voor kunst nooit helemaal. Het werd op den duur zelfs zo heftig dat Wil in 1994 alsnog naar de kunstacademie ging. Vervolgens combineerde ze beide werkvelden een paar jaar, tot dat ze in 2003 volledig koos voor het kunstenaarschap. Dat was een zeer wijs besluit!

Wil maakt ook prachtige gelaagde schilderijen die minder pasteus zijn. Kleur en ritme spelen in deze werken de hoofdrol. Verstopt achter een zwarte toplaag spelen felle, soms zelfs fluoriserende kleuren een spel met de kijker. Boeiend, fris, raadselachtig, wonderschoon.