logo
kunst & design

Van 5 april tm 11 mei 2024 exposeert Gaby Haerkens (1965; Klassieke Academie voor Schilderkunst Groningen, Academie voor Kunst en Ambacht Nijmegen) in de galerie met portretten in modern pointillisme. Gaby is geïnspireerd door actrices uit het tijdperk van de ‘stomme’ films. Zij vertelden met één blik een heel verhaal. Die zeggingskracht probeert Gaby te vangen in haar portretten die bestaan uit lagen met duizenden stipjes, die de rijke gelaagdheid van de binnenwereld symboliseren.

Klik hier voor een fotocollage van de feestelijke opening op 6 april!

‘Zonder woorden I’ – Gaby Haerkens, 80 x 80 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

Ik ben betoverd door de duizenden stippels in de schilderijen van Gaby Haerkens (1965; Klassieke Academie voor Schilderkunst Groningen, Academie voor Kunst en Ambacht Nijmegen). Portretten met een ziel, geschilderd door een vrouw die -op een aangename manier – dwars door je heen kijkt. Ze kiest niet de makkelijkste weg, met die kleine stipjes, maar haar vakmanschap en inspanning leveren rakende portretten op.

Gaby start een schilderij klassiek met een onderschildering, daarna werkt ze kleur voor kleur met stippels de details uit. Ze vertelde dat het ‘stippen’ een monnikenwerk is, maar ze geniet van het meditatieve aspect. Dat geeft rust in het portret en in haarzelf.

De meeste schilderijen in deze expositie ontstonden als fascinatie voor actrices uit ‘Silent Movies’. Deze vrouwen waren tegelijkertijd krachtig, speels en sensueel en dat droegen ze voornamelijk uit met hun ogen. Voorts zijn verleidelijke nimfen uit de serie ‘Stille wateren’ te zien, ‘Meisjes’ met rode haren en drie portretten van de Romeinse godin Flora, gebaseerd op de schilderijen van Botticelli.

Tot slot zijn portretten te zien die Gaby maakte van Ramses Shaffy en Marlène Dietrich. Beiden charmant, geraffineerd, intrigerend én met indringende ogen die een verhaal vertellen.

Goed om te weten: de schilderijen zijn verdraaid lastig te fotograferen, dus kom ze in het echt bekijken. Leuk om te weten: Gaby portretteerde radio- en TV-persoonlijkheid Tineke de Nooij in Sterren op het Doek!

De expositie loopt van 5 april tm 11 mei 2024  (m.u.v. Koningsdag 27 april) en is te bezoeken op vrij- en zaterdag van 10-17 uur en buiten die tijden op afspraak via 06 4872 9544.

‘Zonder woorden II’ - Gaby Haerkens, 80 x 80 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

‘Zonder woorden II’ - Gaby Haerkens, 80 x 80 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

‘Verleiding V’ – Gaby Haerkens, 50 x 40 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

‘Verleiding V’ – Gaby Haerkens, 50 x 40 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

‘Flora III’ – Gaby Haerkens, 70 x 70 cm, acrylverf en Poscastift op katoen

‘Flora III’ – Gaby Haerkens, 70 x 70 cm, acrylverf en Poscastift op katoen