kunst & design

Peter Gentenaar
bij Galerie van Slagmaat

Van 20 augustus tot en met 23 oktober 2010 exposeerde Peter Gentenaar (1946, Rijswijk) zijn wonderschone hangende objecten: Paper Art. Deze duo-expositie met zijn echtgenote Pat Torley kon rekenen op grote belangstelling.

Peter Gentenaar studeert achtereenvolgens beeldhouwen en grafiek aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, beeldhouwen aan de Accademi di Belle Arti di Brena in Milaan (Italië) en behaalt een Masters Degree Fine Arts in grafiek aan het California College of Arts and Crafts in Oakland (USA). Dit geeft al een indruk van zijn onderzoekende geest.

Peter start daarna met een grafiekatelier in Den Haag en wordt docent op de Vrije Academie. Omdat zijn experimenten met het drukken van zeer diepe geulen in beschikbaar papier niet naar wens verlopen, besluit hij zelf papier te maken. Dit leidt uiteindelijk tot een aantal technische uitvindingen door Peter Gentenaar. Zo ontwikkelt en bouwt Peter een pulpmaker die geschikt is voor lange vezels, de "Peter Beater". De machine is gebaseerd op een ontwerp uit de zeventiende eeuw, een zogenaamde hollander. De moderne versie blijkt niet alleen te voorzien in zijn behoefte, maar wereldwijd een belangrijke bijdrage te leveren aan de kleinschalige papiermakerij en is inmiddels te vinden van het Amazonegebied tot Zimbabwe!

Peter is geboeid door krachten en spanningen die optreden als papier opdroogt. Van het platte vlak ontwikkelen zijn ontwerpen zich geleidelijk naar ruimtelijke objecten. Met de keuze van de basis voor de pulp -vlas, hennep, katoen- en de mate van maling in de hollander bepaalt Peter het resultaat. Binnen een frame van zeer dunne bamboestokjes wordt de papierpulp tijdens het drogen in vorm gebracht, waarbij hij gebruik maakt van de natuurlijke eigenschappen van het materiaal. Er ontstaan vederlichte, organische objecten. Het is niet verwonderlijk dat Peter gezien wordt als een wereldwijd gerespecteerde pionier op het gebied van papierkunst.

De objecten van pulp ogen fragiel maar zijn dit beslist niet: uit een test in het laboratorium van de Koninklijke Bilbliotheek bleek dat het materiaal na 300 jaar nog net zo sterk en veerkrachtig was als toen het "vers van de pers" kwam. De objecten zijn behandeld met een brandvertragend middel.

Peter exposeerde in de galerie objecten aan de muur en hangend in de vrije ruimte, in diverse afmetingen en kleuren.

Samen met zijn echtenote Pat Torley is Peter actief in het promoten van papierkunst. Naast het organiseren van de Papier Biènnale, zorgt hij voor de samenstelling en publicatie van boeken over papierkunst, onder andere ter gelegenheid van de Papier Biènnales.

De Linschotense dichter Maartje van den Bosch maakte ter gelegenheid van de opening van de expositie van Peter Gentenaar en Pat Torley het gedicht Papiergedachten.

Peter Gentenaar
Peter Gentenaar - Hour glass figure

Peter Gentenaar
Peter Gentenaar - Large organic cube

Peter Gentenaar
Peter Gentenaar - Open flower, yellow

Peter Gentenaar
Peter Gentenaar- Rood Landschap