kunst & design

Lisette Durinck
bij Galerie van Slagmaat

Lisette Durinck (1972 Dordrecht, AKV/St. Joost Breda) exposeerde met haar schilderijen in de galerie van vrijdag 25 januari tot en met zaterdag    9 maart 2013.

Lisette Durinck tekent en schildert al haar hele leven mensen. Ze observeert en registreert, zonder een oordeel te vellen. In haar schilderijen voegt ze aan deze beelden vervreemdende elementen toe, zodat de ogenschijnlijk poëtische plaatjes een scherp randje krijgen en soms zelfs ronduit verwarrende emoties losmaken bij de toeschouwer.

Terugkerende thema’s in haar werk zijn liefde, religie en de verandering van kind naar volwassene. Ze werkt deze thema’s uit in contrasten of door te focussen op een schijnbaar onbelangrijk detail. Hierdoor ontstaat als vanzelf de vraag in welke context de scène zich afspeelt. Of is de realiteit werkelijk zo absurd?

Lisettes monumentale doeken tonen kinderen of jongvolwassenen in een ongebruikelijke setting. Lieflijk en bruut tegelijk. De serie De illusie van de dag toont kleinere ‘snapshots’ die anonimiteit en het vluchtige verbeelden. Zelfs de titels maken dat duidelijk: Miss ‘B’, Mister ‘C’ etcetera.

Lisette heeft zich in 1995 gevestigd als zelfstandig kunstenaar. Sinds 2008 richt ze zich voornamelijk op het schilderen. Naast haar vrije werk schildert ze portretten in opdracht. Ze toont haar maatschappelijke betrokkenheid door mee te werken aan kunstprojecten die houvast bieden. Zo werkte ze mee aan Het Dossier, waarbij kinderen en jongeren uit de jeugdzorg met een kunstenaar hun verhaal verbeelden in een kunstwerk. Vorig jaar exposeerde Lisette in het Haags Gemeentemuseum tijdens ZomerExpo 2012.

Lisette Durinck
Focus (olieverf op doek - 80x80cm)

Lisette Durinck
Miss "B" (acryl op doek - 40x50cm)

Lisette Durinck
Ne pas Don Quichot
(olieverf op doek - 180x60cm)

Lisette Durinck
Veelzijdige strijd (
olieverf op doek - 200x120cm)