logo
kunst & design

Van vrijdag 7 juni tot en met zaterdag 6 juli 2019 exposeert Iris Duchateau (1969; Artez, Codarts, autodidact) met vlotte, impressionistische landschappen.

Iris moet ‘een klik’ hebben met het onderwerp dat ze schildert. Het maakt haar niet uit of het gaat om een portret of een landschap: zonder connectie gebeurt er niets, nada, nothing. Vervolgens zoekt ze naar de belangrijkste kenmerken want ze houdt niet van onnodige poespas. Tot slot kiest ze een mooie of zelfs gewaagde uitsnede en dán pas neemt deze voormalige beroepsvioliste de kwast ter hand.

Een selectie van landschappen is te zien in Woerden, zowel in acryl als in olieverf, als op paneel of op linnen. Van de recentste is de verf nog niet eens droog. Goed nieuws voor degenen die de muren al behoorlijk vol hebben hangen: de meeste schilderijen zijn handzaam van formaat.

Zaterdag 8 juni was de feestelijke opening van de expositie van Iris. Met een heel leuk gezelschap hebben we het glas geheven op Iris en haar prachte werk!

Iris Duchateau

‘Lentelicht in het park’, olieverf op linnen, 60 bij 80 cm

Iris en Mariëtte

Iris Duchateau

Iris Duchateau (1969; Artez, Codarts, autodidact) was tot 2008 professioneel violiste. Ze schilderde in haar vrije tijd veel, voornamelijk in het bosrijke Luxemburg. Ze ontdekte dat haar liefde voor het schilderen voort kwam uit talent en gooide het roer om na haar eerste verkoop. Als geselecteerde volgde Iris een masterclass bij Sam Drukker (portret) en bij Peter Smit (landschap) om haar vaardigheden te ontwikkelen.

Muziek speelt nog steeds een grote rol in Iris’ leven. Als ze schildert staat altijd muziek op, het brengt haar in de goede stemming. Het helpt haar de juiste accenten te zetten, het juiste verhaal te vertellen, net zoals je doet als je viool speelt.

De expositie van Iris beleefde wel een hele bijzondere première: haar werk sierde de muren tijdens de condoleance van mijn vader, Cor van Slagmaat (1936 – 2019). Hij was een buitenmens, het paste zo mooi. Ik ben Iris zeer erkentelijk voor haar medewerking hieraan en dank haar voor haar hartverwarmende reactie.

Nadien is de expositie aangevuld met extra werken, waaronder een paar die zó vers zijn dat de verf nog niet droog is! De expositie van Iris Duchateau is te zien van vrijdag 7 juni tot en met zaterdag 6 juli 2019.

Iris Duchateau

‘De Was’, acryl op paneel, 53 x 49 cm

Iris Duchateau

‘Schaduwspel op het pad’, olieverf op paneel, 30 bij 40 cm