kunst & design

Babette Degraeve en
Berdien Nieuwenhuizen
bij Galerie van Slagmaat

Vanaf vrijdag 13 januari 2012 t/m 3 maart 2012 exposeerden beeldend kunstenaars Babette Degraeve en Berdien Nieuwenhuizen in de galerie.

Babette Degraeve (Brugge, België 1965; Hogeschool voor de kunsten, Arnhem) exposeerde haar bronzen objecten.

Het eerste dat opvalt aan de objecten van Babette, is de prachtige vormgeving. Levensecht. Minder voor de handliggend is echter de onderwerpkeuze of de uitvoering die ze kiest:
Een werkelijk snoezig Lappenpopje uitgevoerd in brons, is zwaar, hard en prikkend!
Een schattige en speelse Pup, maar dan bijna een meter hoog!
Of neem het bronzen Petje met de propeller, daar krijg je vast en zeker een hard hoofd van!
En wat te denken van die Voetjes? Talloze Voetjes…. waar gaan ze heen?

Babette geniet van het spelen met vormen en ideeën, van het uitvergroten van schoonheid. Ze creëert hiermee een andere beleving van soms zo alledaagse dingen. De ene keer gelardeerd met een vleugje humor, de andere keer roept haar werk een andere emotie op.

Het vakmanschap van Babette straalt van haar werk af. Ze werkt ook in andere materialen, met dezelfde verfijndheid. Haar werk heeft een bepaalde lichtheid. Al blijft het brons zwaar...

Babette Degraeve
Babette Degraeve - Powerpup I

Babette Degraeve  Babette Degraeve
Babette Degraeve - Lappenpopje                 Babette Degraeve - Petje

Babette Degraeve  Babette Degraeve
Babette Degraeve - Voetjes               Babette Degraeve - Held

Babette Degraeve
Babette Degraeve - Powerpup III


Het werk van Babette werd omlijst door drie monumentale papieren kunstwerken van Berdien Nieuwenhuizen (Alkmaar 1962; Gerrit Rietveld Academie, Industrieel ontwerpen BRS Premsela Vonk). De fragiele blanke florale ‘knipsels’ van ruim twee meter hoog contrasteren prachtig met het donkere brons.

Berdien snijdt de motieven -met een speciaal mes- uit de losse hand uit het papier. Uit bijzonder papier welteverstaan, bijvoorbeeld uit India, zowel heel fijn van structuur en daardoor doorzichtig als grover met vezels. Bij het vormgeven is ritme van de motieven heel belangrijk. Het uitzakken van de losgesneden delen geeft de werken een bepaalde speelsheid en door natuurlijke lichtval verandert het beeld voortdurend. Door meerdere lagen verschillend papier over elkaar te tonen, krijgen de werken een extra dimensie.

Na een carrière als ontwerpster van interieurtextiel ontdekte Berdien de mogelijkheden van papier. De vergankelijkheid ervan spreekt haar aan. Haar werk wordt internationaal gewaardeerd en is opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Babette Degraeve
Berdien Nieuwenhuizen - Oak Leaves