kunst & design

Babette Degraeve
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 21 november 2014 tot en met zaterdag 17 januari 2015 exposeerde Babette Degraeve (Brugge, België 1965; Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) weer in de galerie. Babette maakt puur werk. Het raakt. Het is prachtig en zorgvuldig uitgevoerd.

Andere kunstenaars zullen niet snel een dood ratje in brons uitvoeren. Of een dooie haas. Babette wel. Zij gebruikt brons om de schoonheid van ‘wat eens was’ zichtbaar te maken. Het is wonderlijk: alle negatieve associaties vallen weg. Het glanzende, onvergankelijk brons maakt het diertje toegankelijk, vertederend en zelfs tactiel.

Babettes serie ‘Kleine jongetjes van binnen’ heeft een zekere lichtheid. Ze weet in een sculptuur een herinnering te vangen die voor velen herkenbaar is, zonder sentimenteel te worden. Kleine jongetjes zijn onbevangen en zich niet bewust van gevaren. Ze gaan nieuwsgierig op onderzoek uit, onhandig, verwonderd en, zoals Babette voorvoelt, op weg naar hun eerste blauwe plek. Babette raakt de kern, want in iedereen schuilt een klein jongetje en we lopen allemaal nog wel eens een blauwe plek op…..

Babette Degraeve
Ratje uit de serie R.I.B. (Rest in Bronze), 19 x 5 x 4 cm brons

Babette Degraeve
‘Achter de sansevieria’, 48x24x8 cm, brons

Babette Degraeve
Uit de serie ‘Kleine jongetjes van binnen’, kunststof 85 cm hoog

Babette Degraeve
Twee mannekes uit de serie ‘Kleine jongetjes van binnen’, kunststof 85 cm hoog

Babette Degraeve
Powerpup 3

Babette Degraeve
Voetjes