kunst & design

Maurits Beenackers
bij Galerie van Slagmaat

Schilderen neemt een hele grote plaats in Maurits Beenackers' leven in, gemeten in tijd en gemeten in liefde.

Maurits Beenackers (Utrecht, 1970) schildert en tekent al zijn hele leven. Van jongs af aan beschouwt hij wat er om hem heen gebeurt en dat legt hij vast. De wijze waarop is wisselend: abstract, figuratief of natuurgetrouw. Uitgevoerd in potlood, in aquarel of zoals de laatste jaren, in olieverf. Het vakmanschap en de passie van Maurits maken samen met zijn talent dat zijn schilderijen kunstwerken zijn.

Maurits is visueel ingesteld. Zijn devies is ‘altijd blijven kijken’, want dan blijf je ontdekken. Zo ontstond zijn interesse in magisch en symbolisch realisme. Eerst als toeschouwer, zoekend en verkennend. Hij raakte steeds meer geboeid door dergelijke schilderijen. Het werk van de Belg Eddy Stevens is Maurits’ absolute favoriet. De volgende stap was zelf realistisch gaan schilderen. Zijn fascinatie voor de techniek van het glaceren maakte dat Maurits zich hierin schoolde. Hij volgde onder andere lessen bij een van Nederlands grootste magisch realisten, Herman Smorenburg.

Bij glaceren worden meerdere lagen transparante olieverf over een monochrome onderschildering gezet. Dit geeft het werk zeer diepe en verzadigde kleuren. Het is een tijdrovende methode vanwege de opbouw in lagen, die tussentijds moeten drogen. Glaceren biedt de schilder weinig vrijheid in zijn werkproces, dat besloten is in de onderschildering. Zonder goed doordacht (schilder)plan en discipline wordt het niets, aldus Maurits.

Enkele jaren terug besloot Maurits zich volledig toe te leggen op het schilderen naar de werkelijkheid. Hij nam zich voor een reeks te schilderen met niet-erotisch naakt in een natuurlijke omgeving, soms in een vervreemdende setting. Zijn opzet is zondermeer geslaagd. Technisch is het werk uitstekend uitgevoerd, maar bovenal boeit elke voorstelling. In de schilderijen is ‘stilte’ zichtbaar. Elk beeld raakt je.

Aan de serie heeft Maurits bijna drie jaar gewerkt voordat hij er mee naar buiten trad. De schilderijen worden in Woerden voor het eerst aan het publiek getoond. Maurits exposeerde de afgelopen twintig jaar voornamelijk abstract werk, daarnaast enkele surrealistische en magisch realistische werken.

Maurits Beenackers
Onder het oppervlak (80 x 120 cm)

Maurits Beenackers
Muze (80 x 60 cm)

Maurits Beenackers
Toerusting (60 x 80 cm)

Maurits Beenackers
Vuur en licht (80 x 60 cm)

Maurits Beenackers
In gedachten verzonken (80 x 60 cm)