kunst & design

Geert Lemmers
bij Galerie van Slagmaat

Geert Lemmers (1948, Beneden Leeuwen; Fotovakschool Apeldoorn, vrije richting) beschouwt zichzelf als een vrijzinnig kunstenaar in fine art photography. Bijna al zijn werk gaat over de mens achter een opgepoetste façade, midden in de chaotiserende wereld waarin wij leven.

Geert onderzoekt in zijn beelden de ruwe kanten van ons leven, die hij uitvergroot en voorstelt als fraaie gepolijste onderdelen in een sprookjesachtige wereld. Wonderschoon visueel bedrog, als het ware. Of is het toch de waarheid, in een andere context? Geert mag er graag over filosoferen.

‘Ik ben geboren en opgegroeid in het geheimzinnige Land van Maas en Waal. Ik herinner mij nog altijd de sprookjesachtige verhalen uit mijn kindertijd over heksen en geheime genootschappen. Ongetwijfeld hebben deze verhalen mij gevormd tot de kunstenaar en de mens die ik nu ben.’

Zijn werk pakt hij projectmatig aan. Een thema wordt onderzocht, uitgediept en dan gefotografeerd. Vervolgens ontstaan composities door de beelden over elkaar te leggen en te bewerken. Dat is een lang en intensief proces waarbij steevast meerdere versies worden gemaakt voor het gewenste resultaat bereikt is.

Geert werkte jarenlang als freelance fotograaf voor bladen en mode, hij profiteerde hierbij van zijn gevoel voor kunst en vormgeving. Dit kwam hem met name in de modefotografie goed van pas. De digitale revolutie wakkerde het reeds aanwezige kunstenaarschap in hem aan en sinds 2008 richt hij zich uitsluitend op artwork.

De fotokunstwerken worden uitgevoerd als Lambda C-prints van de hoogste kwaliteit op Fuji Chrystal DPII papier. Ze worden geleverd in een oplage van maximaal 8 stuks met certificaat en zijn leverbaar in diverse formaten op dibond, achter acryl of ingelijst. In de expositie zijn zowel foto’s op dibond als ingelijst te zien. Ook zijn niet ingelijste foto’s op kleiner formaat te koop. Geert verkoopt circa 40% van zijn werk aan verzamelaars in het buitenland.


Geert Lemmers
Geert Lemmers - Cityscape with distressful bird


Geert Lemmers
Geert Lemmers - Dinand XXI


Geert Lemmers
Geert Lemmers - Living in a modern world


Geert Lemmers
Geert Lemmers - The discovery of heaven XVI