kunst & design

Ido Vunderink
bij Galerie van Slagmaat

Ido Vunderink (1935 Amstelveen; Kunstnijverheidsschool, Amsterdam) staat nog iedere dag achter zijn ezel. Dat is bewonderenswaardig omdat Ido Vunderink 81 lentes telt en het liefst grote, expressieve doeken maakt met het paletmes: het is fysiek hard werken.

Naar eigen zeggen ‘barst’ Ido nog van de ideeën die ooit op het doek vereeuwigd kunnen worden. De ene keer verloopt dat proces voorspoediger dan de andere. Ido is kritisch en niet gauw tevreden over zijn werk. Soms schildert hij een deel van de compositie steeds opnieuw, totdat het ultieme bereikt is. De olieverf zit dan centimeters dik op het doek.

In de natuur en in zijn naaste omgeving vindt Ido grote bronnen van inspiratie. Het weidse uitzicht over de weilanden in De Meije is met regelmaat een dankbaar onderwerp. Maar ook vazen met bloemen worden geabstraheerd en ton-sur-ton verbeeld.

In deze expositie zijn recente werken te zien, veel werk uit de periode 2000-2015 en een drietal doeken uit de 90-er jaren. Echte Vunderinks, die staan als een huis en die aan schoonheid nog niets hebben ingeboet.

Ido begon zijn artistieke carrière als dessinontwerper in de textielbranche, vervaardigde daarna glas-appliqués, gevolgd door een korte periode van staal-appliqués, waarna het schilderen vanaf 1980 de hoofdrol kreeg. In de loop der jaren is zijn vrije werk steeds abstracter geworden. In opdracht maakt hij op fabuleuze wijze rake portretten, soms met de vingers geschilderd.

Ido selecteerde voor deze expositie 23 doeken, die te zien waren in de galerie én in de aangrenzende Expositieruimte. 

De officiële opening werd op zondag 27 november 2016 verricht door burgemeester Victor Molkenboer, in aanwezigheid van Ido en zijn Lex, en was te zien van 25 november 2016 tot en met 14 januari 2017.


Ido Vunderink
Bloemen in Vaas, 2016 (100x120cm, olieverf op linnen)


Ido Vunderink
Voorjaar, 2016 (100x120cm, olieverf op linnen)