kunst & design

Elvira Overmars
bij Galerie van Slagmaat

Wat een kleurrijk feest: Elvira Overmars (1963 Krommenie; Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen) exposeerde voor de derde keer solo in de galerie!

De schilderijen van Elvira zijn figuratief maar niet realistisch, haar stijl wordt ook wel ironisch realisme genoemd. Ze schets met model en vervormt deze schetsen op haar doeken. De lichamen worden groter en de hoofdjes kleiner, omdat Elvira vindt dat de intermenselijke warmte meer in het intuïtief lichamelijke schuilt dan in het beredeneerde verstand.

Zoals de titels van de schilderijen doen vermoeden, werkt Elvira vaak in series. “Chaise d’amour” toont in goed Nederlands loveseats, knusse bankjes voor (krap) twee personen. “La dieSse” is een zelfbedachte woordspeling: la dièze is een muzieknoot, namelijk de verhoogde La (A) en la díesse betekent de godin. U begrijpt dat Elvira zich daar wel in herkent!

De vrouwen van Elvira zijn trots, levendig en ze bekijken de wereld met een beetje spot. Ze zijn lief maar geen doetjes. Flexibel maar niet stuurloos. Ze hebben een mening. Kunnen om zichzelf lachen, maar niet te vaak ;-)

Elvira schildert met droge pigmenten en een op lijnolie gebaseerde binder op een linnen ondergrond in meerdere dunne lagen, wat de schilderijen heldere transparante kleuren geeft. Onder de invloed van de mediterrane zon zijn haar kleuren helder en warm.

Elvira Overmars was 10 jaar in Drenthe gevestigd als beeldend kunstenaar voordat zij in 2000 verhuisde naar het Zuid-Franse Agde waar zij nu woont en werkt. Wij ontmoetten haar kort daarna en in 2009 exposeerde zij voor het eerst in Woerden. In de zomer van 2014 verwelkomden we Elvira en Herman voor de tweede maal in de galerie.


Elvira Overmars
La chaise d’amour – Mille et une nuit (100x100cm, olieverf op linnen)


Elvira Overmars
La chaise d’amour – Mariage (60x100cm, olieverf op linnen)


Elvira Overmars
Au bord de la plage – Tapis orange (50x50cm, olieverf op linnen)


Elvira Overmars
La DieSse – 5 (50x50cm, olieverf op linnen)


Elvira Overmars
La chaise d’amour – Je t’attend! (100x100cm, olieverf op linnen)