kunst & design

Jorn van Leeuwen
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 11 oktober tot en met zaterdag 23 november 2013 exposeerde Jorn van Leeuwen (1982 Utrecht; Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) olieverfschilderijen van geraniums en manen.

Uit handen van Z.M. de Koning ontving Jorn van Leeuwen op 4 oktober jl. de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013, bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Jorn sprak geruime tijd met de Koning, die zeer ge├»nteresseerd was in Jorns schilderijen (twee doeken met geraniums op een zwarte achtergrond) en aangenaam veel wist van kunst.


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen (l) in gesprek met Z.M. Koning Willem-Alexander. In het midden staat Benno Tempel, juryvoorzitter.


Jorn van Leeuwen is een gedreven kunstenaar die schildert op traditionele wijze. Jorn werkt thematisch en benadert zijn onderwerpen vanuit een onderzoeksperspectief. Dat levert - wellicht tegen de verwachting in - geen experimentele schilderkunst op, maar prachtige olieverfschilderijen die met liefde voor traditie geschilderd zijn.

Wolken, manen en geraniums zijn op zich alledaagse dingen. Totdat Jorn ze op een voetstuk plaatst. Hij manipuleert het beeld zeer subtiel waardoor we met andere ogen naar deze traditionele onderwerpen kijken.

Jorn geeft de geranium een image boost door deze meer dan levensgroot en zelfs manshoog af te beelden. De imposante doeken rekenen definitief af met het stoffige beeld van de geranium. Op andere, kleinere doeken van Jorn zijn gedichten over geraniums geschilderd om de totaalbeleving te vergroten. Hierbij werkt hij samen met kunstenaar Jos Koomen die de letters schildert, soms met fluorescerende verf. Speciaal voor Jorn schreef de Utrechtse dichter Ruben Endendijk een surrealistisch gedicht over geraniums, dat op zeven kleinere doeken verwerkt is.

Bij de schilderijen van manen betrekt Jorn zelfs het frame van het schilderij in de kijkbeleving. Het effect van de gelaagdheid van zijn schilderij wordt versterkt, zonder dat de toeschouwer zich bewust is van de oorzaak.

Ook Jorns wolkenluchten zijn ware parels. Deze zijn niet in de expositie in Woerden te zien.

Uit het juryrapport van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013:
‘Jorn van Leeuwen (1982) neemt een symbool van gezapigheid als uitgangspunt voor een onderzoek dat twee jaar duurde en waarin hij de geranium schilderde in vele variaties. Maar het zijn geen slaafse weergaves van de volksplant. Hij manipuleert en verknipt de stengels tot een haast onnatuurlijke verschijning. Door de manier waarop Van Leeuwen de geraniums neerzet, worden het als het ware portretten. Elke geranium onthult zo langzaam maar zeker zijn eigen persoonlijkheid. Daarbij laat de kunstenaar zijn techniek aansluiten bij het thema: vol van de schilderkunst zoekt hij niet het experiment maar kijkt juist naar de rijke traditie van de schilderkunst. Opgezet met meerdere lagen olieverf, damarvernis en bijenwas op doeken geprepareerd met beenderlijm, zijn de werken een ode aan het schilderen.’ [Bron: www.paleisamsterdam.nl].

Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen en Jos Koomen - Geranium Willem de Merode (73x93cm)


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen - Geranium meteoor 4 (117x188cm)


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen - Geranium meteoor 6 (117x188cm)


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen en Jos Koomen - Geranium Hiroshi Hamasaki (73x93cm)


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen - Z.T. (maan 10) (80x88cm)


Jorn van Leeuwen
Jorn van Leeuwen - Z.T. (maan 12) (88x80cm)