kunst & design

Nicoline Heemskerk
bij Galerie van Slagmaat

Van vrijdag 13 maart tot en met zaterdag 2 mei 2015 exposeerde kunstschilder Nicoline Heemskerk (1967 Sassenheim; Wackers Academie) tot tot mijn grote plezier met haar schitterende olieverfschilderijen. Haar werk heeft onmiskenbaar een hang naar de jaren vijftig. De sfeer uit die tijd spreekt Nicoline bijzonder aan, evenals de mode. Dat ze gek is op motoren, of eigenlijk alles op wielen, is ook goed te zien in de expositie.

De aanleg en interesse voor tekenen en schilderen horen bij Nicoline zoals tulpen horen bij de Bollenstreek. Na wat omzwervingen besloot ze tóch naar de Kunstacademie te gaan en sindsdien schildert ze technisch onderlegd de sterren van de hemel. Haar afstudeerwerk bestond uit stillevens van gereedschap en machines. Dat lijkt nogal een contrast met de pin-ups, maar het gereedschap is van manlief die het gebruikt voor het maken van custombikes. Traditiegetrouw werden die beschilderd met mooie vrouwen en dat doet Nicoline ook. Ze houdt van het contrast tussen het harde staal en de stijlvolle, zachte, vrolijke vrouwenfiguurtjes. In de galerie zijn een paar beschilderde benzinetanks van haar hand aanwezig.

Nicoline is een veelzijdige vakvrouw die in de loop der jaren een goede balans heeft gevonden tussen illustreren, schilderen en lesgeven. Ze schildert graag naar model (mens, koe, tulp) en deinst daarbij niet terug voor het gebruik van felle kleuren. Met een beetje overdrijven is niets mis, vindt ze. De interesse in mensen maakt haar werk levensecht en het plezier in haar werk zie je ook terug op het doek/paneel/papier. Nicoline’s werk is inmiddels verspreid over Europa, Amerika en Canada.


Nicoline Heemskerk
Nicoline Heemskerk - Tattoo shop (olieverf op linnen, 80x60cm)


Nicoline Heemskerk
Nicoline Heemskerk - Shine baby shine (art print ingelijst met passe partout, 70x40cm)


Nicoline Heemskerk
Nicoline Heemskerk - Milkshake (olieverf op linnen, 80x60cm)


Nicoline Heemskerk
Nicoline Heemskerk - Gasoline girl (olieverf op hout, 70x40cm, ook leverbaar als art print ingelijst met passe partout)


Nicoline Heemskerk
Nicoline Heemskerk - Jump! (olieverf op linnen, 40x30cm)