kunst & design
ObjectenObjectenSieradenTassenFotografieWoord & FotoObjecten

Woord & Foto
bij Galerie Van Slagmaat

Geert Lemmers (1948 Beneden Leeuwen; Fotovakschool Apeldoorn, vrije richting) had voorjaar 2016 een solo expositie van zijn fotografische kunstwerken, fine photo art. Vanwege het succes is zijn werk permanent verkrijgbaar in de galerie, alsmede studies en proefdrukken voor een mooi prijsje.

De creaties van Geert vinden hun oorsprong in de chaotische wereld waarin we leven. Hij monteert foto’s die zijn fascinatie voor de mens laten zien, in al hun schoonheid, onzekerheid en (im)perfectie. Ze tonen zijn interesse in hun binnen- en buitenwereld. De fotomontages worden internationaal gewaardeerd en verkocht.

Geert Lemmers  Geert Lemmers
Geert Lemmers


De Haagse papierkunstenares Imre van Buuren (1969; Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) maakt unieke receptie- of herdenkingsboeken, met bijpassende dozen die op zichzelf al schitterende stillevens zijn. Imre bindt de boeken met de hand, uit verschillende papiersoorten van dun tot dik. Ze lijmt, stempelt, vouwt en vlecht. Hier en daar rijgt ze als versiering draadjes door pagina’s. Of ze plakt er een velletje bladgoud in. De boeken zijn al pareltjes zónder dat er iets in geschreven wordt.

Imre van Buuren  Imre van Buuren
Imre van Buuren


Toos van Poppel (1958 Gilze-Rijen; Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch) werkt sinds 1996 als kunstschilder. In 2008 exposeerde zij met haar abstracte schilderijen in de galerie. In 2013 toonde zij daarnaast ook objecten. Recent exposeerde Toos in de Expositieruimte van de galerie met schilderijen, objecten én art prints, die soms weer verwerkt waren in een schilderij. Ondanks haar onderzoekende aard, is Toos haar kleurpalet –aardetinten, grijzen en zandtinten- trouw gebleven, ook in de fotografie. In de galerie zijn artprints in formaat 20 x 20 cm verkrijgbaar.

Toos van Poppel  Toos van Poppel
Toos van Poppel


Het werk in de galerie inspireert dichters en zij dragen hun scheppingen onregelmatig voor tussen de kunst. Zo ook Marco van der Bij die zijn mooiste gedichten bundelde in ‘Later’. De bundel die uit kwam bij zijn afscheid als stadsdichter van Woerden is ook in de galerie verkrijgbaar.


Prachtig vormgegeven fotoboek met ongewoon mooie plekjes in Woerden, naar verluidt ‘de meest gemiddelde stad van Nederland’. Als nieuwe inwoner ging Jasper van den Ham (1978, HKU) met zijn camera op pad om te ontdekken wát dat gemiddelde is en om te onderzoeken of hij zich er kon thuisvoelen. Jasper won met door dit boek de Cultuurprijs Woerden 2015. Gefeliciteerd!

Jasper van den Ham
Jasper van den Ham - Schoonheid van het gemiddelde


Ook in de galerie verkrijgbaar: het prachtige fotoboek ‘Verweven’ van de Woerdense fotograaf Barend Houtsmuller. Barend is gefascineerd door de verbeelding van het mysterie, waarin sensualiteit de boventoon voert. Hij fotografeert op urbex-locaties, die verlaten en vergeten zijn. Zijn modellen dragen creaties van de Harmelense textielkunstenares Lia Luijendijk.

Gegrepen door de fotografie, ging Barend op zijn 25e in de Verenigde Staten en Venetië in de leer bij Ansal Adams, Nathan Lions, Duane Michals, JeanLoup Sieff en Christian Vogt. Werk van Barend is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, The International Polariod Collection en La Bibliothèque Nationale Paris.

Barend Houtsmuller
Barend Houtsmuller - Verweven


Cahiers met gedichten van Gerrit Luidinga (1942; president at LIFE itself). Levensgenieter, markante Woerdenaar, (co-)auteur van kunstboeken, Johfra kenner, kunstbeschijver vol passie.

Luidinga schreef als dichter ‘in obscuro’ ruim 3.000 gedichten voordat hij met zijn werk in de openbaarheid trad. Zijn cahiers bevatten een selectie van werk vanaf 1991 en zijn verluchtigd met enkele foto’s van goede vrienden: Hans van Ommeren, Marianne Dams en Bart van Ulden.

Gerrit Luidinga
Gerrit Luidinga