kunst & design
ObjectenObjectenSieradenTassenFotografieWoord & FotoObjecten

Objecten
bij Galerie Van Slagmaat

Merian van Rooijen (1974 Woerden; Willem de Kooning Academie) maakt werk dat heel tastbaar is. De vormen, het lijnenspel, het materiaal: de kunstwerken hebben een grote mate van herkenbaarheid en verwantschap. De mens als gestileerd, maar daarom niet minder tedere figuur speelt een hoofdrol in haar oeuvre.

Merian maakt sculpturen in hout en metaal. Het zijn uitgebreidere vormen van haar ‘platte’ werk –of is het omgekeerd en zijn de 3D-werken de uitgebreidere versies van haar 2D-werk?

De titel van de expositie, Strijklicht, is een knipoog naar de voormalige wasserij waarin zij exposeert en verwijst naar het feit dat de kunstenares voor haar werken altijd het mooiste strijklicht op zoekt.

Emarentia Adriana Gisela (Merian) van Rooijen studeerde Beeldende Kunst & Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Binnen de richting Autonoom specialiseerde ze zich in beeldhouwen en grafiek. Eerder volgde ze de opleiding Vormgeving & Communicatie. Naast vrij werk en werk in opdracht (particulieren & bedrijven) geeft ze workshops en werkt ze als projectmanager / adviseur op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Merian ontwierp in opdracht van Winq twee awards: Winq/Workplace Pride Awards en Winq Award/Winq Magazine.

Merian van Rooijen
Merian van Rooijen - Nice (gespoten MDF, 35x95x1cm)

Merian van Rooijen
Merian van Rooijen - Zebrano wandreliŽf (Zebrano, 45x70x4cm)

Merian van Rooijen
Merian van Rooijen - Infinity (Textiel, mortel en tempera op linnen, 100x150x5cm)Mo Cornelisse (1965 Enschede; Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken SBB) is een onorthodox keramiste. Ze zoekt de grenzen op van het materiaal en maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om tot vernieuwende producten te komen. Ze maakt porseleinen portretten volgens een uniek proces, met een 3D-print als basis. In de galerie zijn ook Melting vases ‘Black Stripe’ met wit- of geelgouden rand te zien. Hiervoor werd ze geÔnspireerd door de smeltende poolkappen.

Mo   Mo
MoBabette Degraeve (Brugge, BelgiŽ 1965; Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) exposeerde twee keer solo in de galerie. Een selectie van haar kleinere werk is permanent verkrijgbaar in de galerie. Babette maakt puur werk. Het raakt. Het is prachtig en zorgvuldig uitgevoerd.

Andere kunstenaars zullen niet snel een dood ratje in brons uitvoeren. Babette wel. Zij gebruikt brons om de ‘Schoonheid van de overgave’ zichtbaar te maken. Het is wonderlijk: alle negatieve associaties vallen weg. Het glanzende, onvergankelijk brons maakt het diertje toegankelijk, vertederend en zelfs tactiel.

Babettes serie ‘Kleine jongetjes van binnen’ heeft een zekere lichtheid. Ze weet in een sculptuur een herinnering te vangen die voor velen herkenbaar is, zonder sentimenteel te worden..

Ook verkrijgbaar: doddige kleine hondjes, ongetwijfeld geÔnspireerd op haar eigen Baziel.

Babette Degraeve
Ratje uit de serie R.I.B. (Rest in Bronze), 19 x 5 x 4 cm brons

Babette Degraeve
Pup, bronsDe producten van keramiste Ingrid Wens (1975; Fontys Hogeschool Tilburg) zijn stoer en frÍle ineen. Ze draaide kommetjes voor een wijntje, koffie of een knabbeltje. Ze vormt sierborden uit plakken klei in een mal. Haar keramiek werkt ze af met terra sigillata en een glanzend wit glazuur dat zijn eigen weg zoekt. Soms versiert ze haar werk volgens een zelf ontwikkeld proces met een lithografische afdruk van een bloemendessin. Maar niet te braaf.

Ingrid Wens   Ingrid Wens
Ingrid WensAlex Feenstra (1975; Grafisch Lyceum Amsterdam) heeft een creatieve geest en op zijn tijd rolt daar een product uit. De Woerdenaar laat zich vaak inspireren door urgentie en zo ontwierp hij een hanger ten behoeve van Unicef.

Vervolgens bedacht hij een handige opvouwbare boekenstandaard Paper Pop-up BOOK STAND. Hiermee toon je je lievelingsboek (of fotoalbum, liederenboek, etc.) op je favoriete pagina’s. Niet meer nodig? Vouw plat op tot de volgende keer. Voor boeken van A6-A4, en max 1,5 kg.

Alex Feenstra   Alex Feenstra
Alex Feenstra